Judo Ryu Rijkse

Yentel rison 2e op NK Judo!

Met prachtig en zeer gevarieerd judo behaalde de 13-jarige Yentel Rison van Judo Ryu Rijkse uit IJsselstein op de NK tot voor 12 t/m 14 jarigen in Eindhoven, een geweldig resultaat met een zilveren medaille.
Ui het hele land waren zaterdag 10 maart zo’n 500 judoka’s afgereisd naar het Genneper sportpark van Eindhoven om in 18 gewichtscategoriën te strijden om de kampioenstitel van Nederland. De 7 judodisctricten hadden in iedere gewichtsklasse haar beste 4 judoka’s afgevaardigd. Yentel Rison van Judo Ryu Rijkse uit IJsselstein, had zich met een 2e plaats op het disctricskampioenschap verzekerd van een ticket voor dit NK in de klasse tot 52kg.
Met een gezond portie zenuwen startte Yentel haar eerste partij tegen een judoka van sportschool Akkermans uit Noord-Nederland.  Na diverse bijna-scores met een gevarieerd aantal technieken werd de druk van Yentel steeds hoger en scoorde ze tenslotte ippon met een prachtige beenveeg (de-ashi-barai). In de volgende ronde tegen een judoka uit Zuid-Nederland, was Yentel weer heel scherp en reageerde alert op de bewegingen van haar tegenstander. Dit leverde haar een goede score op. Na een paar sterke pogingen, wist Yentel’s ook haar grondwerk af te ronden met een sterke houdgreep.
Met nog een ippon op zak stapte Yentel nog altijd supergeconcentreerd de mat op, om tegen een judoka uit Oost-Nederland te strijden. Opnieuw was Yentel oppermachtig en wist heel overtuigd een ippon te scoren met een prachtige overname. Na deze spetterende worp stond Yentel in de halve finale.  
Hier startte ze wat voorzichtiger, maar halverwege de partij kreeg Yentel vat op haar tegenstandster. Na een worp die goed was voor een waza-ari score kwam haar tegenstandster nog meer op achterstand door 2 straffen. Met nog maar 20 seconden op het bord bleef Yentel goed aan het werk, maar kwam door een onvoldoende gepareerde aanval toch op een tegenpunt (waza-ari) te staan. Na goed controlewerk op de grond was de tijd echter voorbij en ging Yentel opnieuw als winnaar van de mat.
Hiermee was ze uit een veld van 27 deelnemers doorgedrongen tot DE finalepartij. Om 13.00uur begonnen de partijen om de 3e plaats en daarna de echte finales.
Na aangekondigd te zijn door de speaker, had Yentel ook nu weer haar focus op een goede partij judo en dat deed ze anderhalve minuut met verve. Bekend met de ijzersterke schouderworp van haar tegenstandster gaf Yentel geen enkele ruimte. Toch wist de judoka van Judo Ushi uit Nieuw-Vennep haar plotseling te verassen met een mooie schouderworp op twee knieën. Yentel kon deze niet meer pareren en ging op haar rug. Even was er de teleurstelling, maar enige tijd later bovenal de trots van de zeer verdiende en uitstekende 2e plaats. Met een zilveren medaille op het Nationale erepodium, zag Yentel een seizoen hard trainen waaronder bij Top Judo Utrecht, beloond.
We zijn bijzonder trots op deze geweldige prestatie van onze judoka.
Irma
Foto’s volgen