Judo Ryu Rijkse

18 jarige Yentel Rison wint brons op de Nederlandse kampioenschappen -21

 

18-jarige Yentel Rison wint brons op de Nederlandse kampioenschappen tot 21 jaar

Zaterdag 11 februari 2017 vonden de Nederlandse kampioenschappen voor judoka’s tot 21 jaar plaats. Twee judoka’s van Judo Ryu Rijkse presenteerden zich in de Jan Massinkhal in Nijmegen, waar de besten van Nederland bijen kwamen.

De 18-jarige Patrick van der Sluiszen startte in de ochtend direct tegen een zeer ervaren judoka uit Oost-Nederland in de klasse tot 81kg. De partij begon wat stroef, maar Patrick hield zich lange tijd goed staande en wist zelf ook wat kansen te creëren. In de verliezersronde kwam Patrick steeds meer in zijn ritme. Na een vol punt gescoord te hebben met zijn befaamde utsuri-goshi (wissel heupworp) tegen een judoka uit Zuid-Nederland, kwam ook het zelfvertrouwen en wist Patrick diverse punten te maken. Na nog wat offerworpen en weer 2 winstpartijen leek ook de volgende ronde op zijn naam te komen. Hij scoorde een waza-ari maar kwam wat onfortuinlijk in een houdgreep. Hier knokte hij zich knap weer op tijd uit, maar in de golden score tijd kwam Patrick zelf in een houdgreep. Hiermee eindigde zijn kampioenschap met een 11e plaats uit 34 deelnemers, wat een hele knappe prestatie is na zo’n lange tijd geen wedstrijdjudo te hebben gedaan.

In de middag was de beurt aan Yentel Rison, die bij TJU en de nationale selectie traint. Met overtuiging ging ze, in een veld van 28 concurrenten, de eerst partij de mat op tegen een judoka uit Lelystad. Met een mooi uitgevoerde sasae-tsuri-gomi-ashi (blok beenworp) en houdgreep wint Yentel deze partij om in de volgende ronde de nummer 3 van het internationale Espoir toernooi in Eindhoven te treffen. Yentel drijft haar opponent de gehele partij in het nauw met schouderworpen en een verwurging die bijna tot overgave dwingt. Uiteindelijk gaat de Limburgse vanwege inactiviteit met 3 straffen de mat af. In de derde ronde van de klasse tot 63kg staat een tegenstandster op het programma waar Yentel nog nooit van heeft kunnen winnen ……….. Tot nu dan, want Yentel weet hier te scoren met prachtige links uitgevoerde heupworp (sode-tsuri-gomi-goshi). Ook na een tegenscore blijft Yentel goed aan het werk en trekt de partij volledig naar zich toe met opnieuw een score door sode-tsuri-gomi-goshi . In de volgende ronde staat ze tegen de latere kampioen en nummer 2 van het Espoir toernooi. Weer een uitstekende partij met kansen, maar geen winst waardoor Yentel zich op moet maken voor de finale om brons.

Hier opnieuw een beduchte concurrent maar die heeft geen schijn van kans tegen de conditioneel sterke Yentel. Met een goede pakking weet Yentel haar tegenstander binnen een halve minuut in de goede positie te manoeuvreren, om vervolgens toe te slaan met haar supersnelle schouderworp . Ze krijgt een waza-ari en kan vervolgens net geen houdgreep en verwurging onder controle krijgen. Na een kort vervolg van de partij, wordt er door de video-scheidsrechter aangegeven dat voor de worp van Yentel een ippon wordt toegekend. Daarmee is brons binnen en heeft Yentel een geweldige prestatie neergezet op dit grote toernooi.