Judo Ryu Rijkse

Zaterdag 23 april Instaptoernooi Culemborg

Zaterdag 23 april stond een aantal van onze jongste judoka’s klaar in Culemborg voor het Instaptoernooi.

Voor een aantal van hen was het na een aantal randoritioernooien hun eerste “echte” wedstrijd, met officiële scheidsrechters en scoreborden. Naast een klein beetje spanning zorgde dit echter vooral voor veel enthousiasme.
In het eerste blok haalde Teun Kieft de maximale score van 50 punten in één keer door al zijn partijen te winnen met een mooie worp, gevolgd door een sterke houdgreep, waardoor hij bij zijn eerste deelname zijn gele oorkonde verdiende.
Daarna was het de beurt aan Elif Langerak, Julian van der Linden en Kai van de Hoef. Elif zat in een poule van drie en moest dus tegen beiden twee keer. Haar ene tegenstander was duidelijk een stukje sterker, maar tegen de andere deelnemer kon Elif haar sterkte judo laten zien en wist ze haar partijen te winnen. Ook Kai had maar twee tegenstanders, waar hij de eerste partij helaas niet van kon winnen. Hij hield echter vol en won de tweede partij tegen beiden wel. Julian had goed gekeken naar Teun en herhaalde dat kunststukje door met sterke worpen ook 50 punten en dus de gele oorkonde te verdienen.

Ian Jonkers en Sepp Verbeek waren in het derde blok aan de beurt. Ian toonde heel veel doorzettingsvermogen en bleef goed judoën, vooral op de grond. Dit leverde hem één winstpartij en dus zijn eerste punten op. Sepp had drie partijtjes om zijn punten te verzamelen, waarvan hij er met verschillende beenworpen twee wist te winnen.
Aan het einde van de dag waren de oudste judoka’s Suze van Zantwijk, Christoff Brouwers en Benjamin Marx aan de beurt. Suze won alledrie de wedstrijden met haar sterke o-soto-gari, het was slechts één keer nodig om het af te maken met een houdgreep. Christoff en Benjamin zaten in dezelfde poule en mochten na beiden de eerste partij gewonnen te hebben tegen elkaar. Na twee minuten kon de scheidsrechter geen winnaar aanwijzen en besloot de wedstrijd een minuut te verlengen. Daarin lukte het Christoff om Benjamin in de houdgreep te liggen, waarmee hij won. Vervolgens bleven ze allebei sterk judoën en wonnen ze hun laatste twee partijen, waardoor ze allebei door de 50 puntengrens gingen en hun gele oorkonde in ontvangst mochten nemen.