Judo Ryu Rijkse

Zaterdag 25 oktober Klompentoernooi in St. Oedenrode en Flanders Judo Cup in Lommel

Een weekend met wedstrijden op twee locaties tegelijk, dus zijn Judo Ryu Rijkse en TJU met vele coaches in de weer.
Bonno start als eerste op het Klompentoernooi. Hij  staat heel knap te judoën, wint de eerste partij door zijn tegenstander eerst met een waza-ari en dan ippon vol op de rug te werpen. De tweede partij is een te sterke tegenstander en in de derde partij rolt Bonno in een houdgreep. Hij komt hier echter knap uit waarna hij zijn tegenstander verrast met een prachtige worp: ippon. Helaas wordt hij daarna gestuit in zijn opmars en wint net geen prijs in een poule van 9. Een mooi resultaat voor Bonno tussen allemaal bruine banders.
Tim Valentin moest 1 uur wachten en zat in een poule van 3. Eén tegenstander was veel te ervaren voor Tim die nauwelijks wedstrijden heeft gespeeld, maar wel de goede spirit heeft.
 
De andere tegenstander was de eerste keer ook te sterk, maar in zijn laatste partij weet Tim op voorsprong te komen met waza-ari en een sterke o-uchi-gari. Helaas speelde de conditie de bepalende rol en verliest Tim toch de partij. Een goede inzet van de sportieve Tim.
Diemas van der Hosrt wint zijn eerste partij heel netjes, maar valt in de volgende ronde uit door een knieblessure. Heel jammer want hij was duidelijker beter dan zijn tegenstander, maar die kwam onfortuinlijk op de knie van Diemas terecht. Een flink dikke knie, maar gelukkig lijkt de blessure mee te vallen.
Tessa bleek in de ochtend geen tegenstanders te hebben en moest vier uur wachten om in een andere poule mee te kunnen doen. Na een eerste moeizame winstpartij waarbij alleen maar shido’s vallen, is de volgende Britse niet echt veel beter dan Tessa. Maar door onduidelijkheid over een niet toegestane armklem rolt Tessa in een houdgreep. De laatste partij wordt gewonnen met veel diverse scores. Een tweedeplaats is het eindresultaat in een poule van 4.
Josefien Poos en Claudia van den Berg zitten bij elkaar in de poule. Claudia start met verlies en komt daarna tegen Josefien, welke partij ze wint. Een ronde verder komt ze echter niet; Wat meer variatie in haar technieken had haar verder gebracht. Josefien zit als jongste steeds in een zware leeftijdsklasse. Haar eerste partij rolt ze in een houdgreep en Claudia is ook een maatje te groot. Voorlopig nog even doorbijten voor Josefien tot ze zelf tot de wat ouderen behoort.
In Lommel start Arne Steemers in de ochtend in de klasse tot 66kg. Hier is hij met nog geen 61kg eigenlijk te licht en dat was zichtbaar in het gemak waarmee zijn eerste tegenstander uit Belgie hem om stuurt. Maar zijn tweede partij komt hij al snel op voorsprong tegen een Noorse judoka met een mooie waza-ari. Na nog 3 keer dezelfde schouderworp te hebben uitgevoerd, is het ippon. Door het vreemde systeem dat gehanteerd wordt bij meer dan 40 deelnemers, mag hij helaas niet door naar de finaleronde.
Yentel Rison domineert direct in haar eerste partij. Een mooie beenveeg wordt niet gehonoreerd, maar het wordt ippon voor een ko-uchi-gari (binnenwaartse haak). In de volgende ronde voert ze weer de boventoon, maar rolt ze bij een verdedigingsactie onfortuinlijk op haar rug. Ondanks flinke pressie en score met weer ko-uchi-gari, kan Yentel haar tegenstandster uit Ierland niet meer inhalen. Ze mag wel door naar het finalesysteem. Hier treft ze een Belgische die eigenlijk alleen maar de pakking van Yentel probeert af te houden. Yentel laat zich meeslepen  door dit spel, krijgt 2 straffen en komt niet meer tot scoren. En dan is het ook voor Yentel over en uit.