Judo Ryu Rijkse

Zondag 4 februari 2018 24e Hoogland judotoernooi

1e prijs: Femke Hooijsma

3e prijs: Tijn Buijen van Weelderen, Francesca Rietveld, Sara Ferrier

Met wat judoka’s in de ziekenboeg door de heersende griep was de deelname vanuit Judo Ryu Rijkse wat lager dan gepland en dat bleek voor meer clubs te gelden. Maar degenen die er waren hebben een goed toernooi gedraaid. Voor het eerst met de (opnieuw) gewijzigde wedstrijdregels, waarbij 2 waza-ari scores weer een ippon oplevert. De organisatie was uitstekend en hierdoor verliep de dag plezierig en volgens het geplande tijdschema.

Al heel vroeg uit de veren, waren de 9-jarige Timo Swart en 10-jarige Tijn Buijen van Weelderen soms nog wat slaperig op de mat. Desalniettemin weet Tijn twee keer mooi te scoren met een o-soto-gari waarvan één keer in een tai-otoshi variatie waardoor twee benen van de tegenstander werden geblokkeerd. Zelf rolt Tijn ook in twee partijen in een worp, maar uiteindelijk mag hij in de spotlights van het podium verdiend de 3e prijs in ontvangst nemen. Timo stond, als vaker, tegen veel langere judoka’s en moet hier nog een beetje zijn weg in vinden. Na 3 verliespartijen is het echter Timo die drie keer scoort waaronder met een tani-otoshi. Helaas waren de drie scheidsrechters dusdanig bezig met de nieuwe wedstrijdregels, dat ze de scores over het hoofd zagen en in de uiteindelijke beslissing zelfs de tegenstander als winnaar werd aanwezen. Later kwam een 4e scheidrechter, die de partij gevolgd had, in de kantine nog aangeven dat men het er achteraf over eens was dat Timo had moeten winnen vanwege 3 kinzai’s (bijna scores). Maar Timo had het verlies als een goed sporter geïncasseerd en wist zelf dat hij een goede partij gedraaid had.

In de volgende groep begonnen Sara Ferrier en Francesca Rietveld (beide 9 jaar) allebei met een mooie winstpartij. Sara maakte een sterke houdgreep en Francesca overwon een groene bander met een worp en afsluitende houdgreep. In de volgende ronden kwam Francesca niet meer tot scoren, maar ze had al voldoende punten voor de 3e plaats. Sara werd twee keer geworpen met een heupworp maar wist in haar laatste partij tegen een Duitse judoka de sterkste aanvallen te plaatsen en pakt met dit voordeel de 3e plaats. In hetzelfde tijdsblok zat de 7-jarige Salomon Brouwers een beetje nerveus langs de kant te wachten. Maar ieder keer als hij aan de beurt was stond hij fier op de mat en viel op met zijn vechtlust. Duidelijk de minst ervaren judoka in zijn poule maakte hij mooie aanvallen waaronder tegen een Duitse jongen en was vooral op de grond technisch sterk. Het leverde hem nog geen punten, maar wel een uitstekende toernooidag en belangrijke ervaring.

In de groep tot 15 jaar maakten Ruben de Boer (11 jaar) en Arthur Schoenmakers (13 jaar) goede indruk. Met een uitstekende concentratie en sterke wilskracht wisten allebei in een deelnemersveld van zo’n 20 judoka’s, hun eerste partij te winnen. Arthur stond op achterstand, maar maakte een mooie overname door een indraaibeweging en scoorde schitterend met een ippon. Daarna kwam hij helaas een paar keer in een schouderworp op twee knieën terecht en was zijn toernooi ten einde. Ook Ruben wist een aanval van zijn tegenstander in zijn eerste partij om te zetten naar een score voor hem zelf. Na een verliespartij in de 2e ronde ging Ruben in de herkansingsronde er met lef in. Hij weet tegen een sterke, zeer ervaren tegenstander knap op voorsprong te komen met waza-ari. Helaas komt hij in de eindfase ervaring tekort, maar ook hij kan terug kijken op een sterk toernooi als eerstejaars (d.w.z. als jongste in de klasse tot 15 jaar).

Als laatste van de ploeg kwam Femke Hooijsma via TJU in actie. Zij zat met 3 andere judoka’s samen in de klasse tot 52kg. In haar eerste partij duurt het even voor de winst met een heupworp en houdgreep worden binnengesleept, maar daarna gaat het steeds gemakkelijker. Na mooie beenworpen, een heupworp en opnieuw een houdgreep is de eerste plaats binnen.