Judo Ryu Rijkse

15e IJsselsteins judo toernooi 15 november 2015

15e IJsselsteins judotoernooi in de IJsselhal
Ieder jaar organiseert onze vereniging het IJsselsteins judotoernooi. Dit jaar was er een record aantal deelnemers van 460 judoka’s afkomstig van 59 verschillende verenigingen. Een flinke groep organisatoren en vrijwilligers hebben er onder de bezielende leiding van Ben Meijer voor gezorgd dat het toernooi weer uitstekend verliep. Ook dank aan de diverse sponsoren die het toernooi mede hebben mogelijk gemaakt.
Na de opening door wethouder Marijke van Beukering van sportzaken konden de eerste judoka’s om tien uur van start. Zoals gepland werden de laatste prijzen om vijf uur uitgereikt, konden de matten terug in de container en de zaal weer schoongeveegd. Een gezellige dag met slechts een enkele blessure werd tevreden afgesloten.
Niet alleen waren er vele vrijwilligers aan het werk in de IJsselhal, ook 24 van onze judoka’s mochten strijden om het eremetaal.
1e plaats: Jayden Hoogeveen
2e plaats: Diemas van der Horst, Ruben de Boer, Esmé Scherrenberg
3e plaats: Rowen Soetowidjojo, Aiden Watson, Max van Burgel, Arthur Schoenmakers, Melle Tuinman, Femke Hooijsma
In de eerste groep kwam Tijn Buijen van Weelderen de mat op. Tijn heeft nog niet veel wedstrijdervaring in het judo maar ging met gepaste moed de strijd aan. Dit leidde nog niet tot een winstpartij, maar in een wedstrijd wist hij toch een yuko score te maken, maar in het hierop volgende grondgevecht belandde hij in een houdgreep die ook nog eens een bloedneus opleverde. Gelukkig zat de EHBO op twee meter afstand zodat hij weer snel opgelapt kon worden.
Rowen Soetowidjojo is een ervaren en talentvolle judoka, dit was te zien in de technisch mooie punten die hij wist te scoren. in de halve finale liep hij op tegen een al even getalenteerde judoka uit Elst waarna een derde plek het hoogst haalbare werd. Een mooie derde plaats voor onze judoka van het jaar.
Stijn Smits begint goed met een mooie ippon-overwinning. Daarna wordt het steeds moeilijker en komen de scores op de andere kant van het bord.
Esra de Boer is prima aan het werk. Leuke partijen met prima inzet maar nog geen podiumplek. Met een grote glimlach de mat op en met dezelfde er weer af. Natuurlijk wil ze winnen, maar ze kan ook goed om gaan met verlies. Een eerste vereiste om later kampioen te kunnen worden en dat heeft ze dus al mooi binnen.
Aiden Watson was verassend aan het werk. Met nog niet veel judo-wedstrijduren ging hij heel ontspannen aan het werk. Het leverde hem een aantal scores waarmee hij heel knap op dit zware toernooi een 3e plaats wist te bemachtigen.
Ook Jelle Horsman is bezig wedstrijdervaring op te bouwen. Met zijn goede inzet en mentaliteit wist hij zeker zijn mannetje te staan, maar winst zat er nog niet in. Lekker verder opbouwen en genieten van de sport, dan komt dat vanzelf.
De 7-jarige Jayden Hoogeveen heeft een week eerder zijn instaptoernooi met 250punten afgesloten en was hier oppermachtig in zijn poule. Met relatief eenvoudige overwinningen en klinkende ippons pakte hij de kampioenstitel.
Ook Ruben de Boer heeft al wat judopartijen achter zijn kiezen en kon in de IJsselshal prima mee komen. Hij begint met twee sterke ippon-overwinningen waarna een tegenstander zijn aanval over wist te nemen. Maar Ruben gaat de volgende partij gwoon weer lekker an de slag en maakt weer een prachtige worp. Het levert hem de 2e plaats op.
In de tweede groep kwam Max van Burgel in actie. Max heeft door een blessure vorig seizoen geen wedstrijden kunnen maken, maar dat was na een wat stroef begin zeker niet te zien. Zijn eerste partij ging hij teleurgesteld met verlies de mat af. Daarna lukte echter een prachtige sankaku en toen kwam het vertrouwen. Na nog twee mooie ippons bereikte hij de kruisfinale. Hier pakt hij een verdiende 3e plaats. Max verliet zeer tevreden de arena.
Diemas van der Horst, Jaimy Stevens en Justin van Veen waren in dezelfde zware poule ingedeeld. Hierin waren slechts ervaren wedstrijdjudoka’s te vinden. Voor Justin bleek dit een zware dobber, maar Justin is een taaie en wist toch een partij prachtig op zijn naam te schrijven.
Jaimy Stevens is zeer ervaren, en dat was in zijn wedstrijden duidelijk te zien. vrij simpel wist hij zijn wedstrijden te winnen, maar de blessure waarmee hij het toernooi was gestart verergerde zich, waardoor hij zich voor de halve finale waarvoor zich had geplaatst moest terugtrekken.
Diemas van der Horst is misschien wel de meest ervaren judoka van Judo Ryu Rijkse die op ons toernooi op de mat stond. Op ervaring, techniek en doorzettingsvermogen wist hij zich te plaatsen voor de halve finale, en door terugtrekking van Jaimy stond hij zelfs direct in de finale. Hierin moest hij zijn meerdere erkennen in zijn tegenstander, maar een mooie tweede plaats kon hij bijschrijven op zijn enorme erelijst.
Josefien Poos mocht na in de eerste groepen te hebben gecoacht zelf de mat op. In een pittige meidenpoule kon ze aan de bak. Door goed het pakkingsgevecht aan te gaan kon ze het deze veelal bruinebanders lastig maken maar het was niet genoeg om een partij te winnen.
Melle Tuinman speelt op de training soms de clown, maar tijdens wedstrijden is daar geen sprake van. Met een ernstige blik en vol passie gaat hij elke wedstrijd aan. Hij combineert zijn kracht met goed judo. Hij heeft zich enorm goed ontwikkeld en dat was voldoende om een mooie derde plaats bij elkaar te judoën.
Brighten Voogt begon goed met een ippon-winst. Hij stond goed op de mat en was ook vaak de sterkste partij. Helaas wist hij zijn voorsprong niet te behouden en verloor daardoor 3 partijen. Hij heeft echter mooie bewegingen en worpen gemaakt en is daar mee 4e van zijn poule geworden.
Arthur Schoenmakers won zijn eerste partij erg mooi door zijn tegenstander op te tillen en ippon te scoren. Zijn 2e partij moest hij tegen een meisje wat erg wild en sterk op de mat stond. Arthur verloor deze partij maar kwam hierdoor met z’n 3-en op gelijke stand. Hierdoor moesten de judoka’s opnieuw tegen elkaar. Nu wist hij wel om te gaan met de judostijl van het meisje en won hij met een mooie worp. In de kruisfinale was Arthur goed aan het aanvallen, maar werd hij overgenomen en kwam in een houdgreep. Maar een verdiende 3e plaats was zijn deel.
Esmé Scherrenberg kan al op een flinke portie ervaring leunen. Ze pakte op de goede momenten haar winst met sterke technieken. Na 3 mooie ippons kwam ze in de kruisfinale. Ook hier weer een overduidelijke winst voor Esmé. In de finale tegen een oudere en nog meer ervaren tegenstandster kon Esmé de strijd niet naar zich toe trekken. Ze ging tevreden naar huis met een 2e plaats.
In de laatste groep kwam Vincent de Bruijn de mat op. Vincent beseft zelf niet goed hoe goed hij kan judoën. Hij had een paar zware tegenstanders maar liet zeer goed judo zien. Een wedstrijd wist hij zeer overtuigend te winnen en een andere wedstrijd ging gelijk op en hij had zeker winstkansen, maar de ervaring van zijn tegenstanders liet de wedstrijd zijn kant op kantelen. Vincent was hierover teleurgesteld maar zijn coach was vol lof over het vertoonde judo.
Ronin Prinssen krijgt door zijn postuur steevast te maken met de echt sterke jongens. Deze veelal bruine en zwarte banders moeten echter niet de fout maken door Ronin te onderschatten, want hoewel hij duidelijk minder ervaren is, is Ronin erg sterk en heeft een uitstekende mentaliteit. Hij is niet snel onder de indruk en doet gewoon zijn ding. Zijn nadeel is dat er in het hedendaagse judo weinig ruimte en tijd is voor het grondgevecht anders zou hij enkele tegenstanders zeker kunnen verrassen.
Ruben de Vries heeft 4 mooie partijen gespeeld met veel plezier goed bewogen en ook goeie worpen geprobeerd te maken. Hij wist de partijen helaas niet naar zich toe te trekken maar ging met een goede ervaring naar huis.
Thomas van Londen heeft 4 mooie en vooral nette partijen gejudood. Hij wist goed te bewegen waarmee hij een goede kans had op scoren. Door gebrek aan ervaring lukte het niet zijn eerste 3 partijen te winnen. Maar in zijn laatste partij scoorde hij zo snel met een ippon dat hij er zelf van schrok. Een mooi leerproces voor Thomas.
Femke Hooijsma liet zich haar eerste partij leiden door ergernis richting haar tegenstandster. Gelukkig herstelde ze zich en ging de volgende partij weer rustig in. Door nu gewoon te genieten van het judo lukte het om drie keer op rij te scoren met ippon. De laatste werd weer verloren, maar een mooie 3e plaats was binnen.
Misha Ruijgrok had het zwaar in zijn klasse. Met zijn goede mentaliteit ging hij de strijd aan tegen veel ervarener tegenstanders. Hij vocht er zeker voor en kan goed incasseren, maar een podiumplaats zat er niet in.
Amber Galesloot komt steeds verder in een toernooi. Ze werkt hard en pakt haar leermomenten. Het is leuk om te zien hoe zij zich ontwikkelt. Een podiumplek heeft ze niet gehaald, maar wel weer goede partijen gedraaid.
Aan het eind van de dag ging Budosport Arnhem naar huis met de clubbeker.
Indien u foto’s heeft van het toernooi, kunt u ze sturen naar webmaster@judoryurijkse.nl dan worden ze (of een selectie) bij dit bericht geplaatst.
WP_20151115_13_30_32_Pro k WP_20151115_12_38_04_Pro kIMG-20151118-WA0007 IMG-20151118-WA0006 IMG-20151118-WA0003