Judo Ryu Rijkse

44e International Judo Tournament in Venray 2/3 juni 2018

Op het 44e International Judo Tournament in Venray komt Femke Hooijsma op zaterdag 2 juni uit in de klasse tot 52 kg (-15 jaar), een poule van 32 judoka’s uit België, Duitsland, Frankrijk, Denemarken, Israël, Letland en Nederland.

In de 1e wedstrijd scoort ze tegen haar Belgische tegenstandster een Ippon met een heupworp. In de 2e wedstrijd kantelt ze verrassend in het grondgevecht haar tegenstandster waarna een houdgreep tot Ippon en winst leidt. In de derde wedstrijd treft ze de Belgische Nationale Kampioen. Deze probeert te scoren met een heupworp maar wordt snel overgenomen en vol naar de grond doorgestuurd: Ippon! De 4e wedstrijd is enorm spannend. Maar Femke domineert in Kumi Kata en pareert de aanvallen effectief. Ook op de grond wordt er hard gestreden waarbij Femke bijna scoort met verwurging. 10 Seconden voor eindtijd scoort Femke een Ippon met een spetterende heupworp en is de finale om de 1e plaats bereikt. Op de speciale finalemat loopt de spanning op, ze treft hier een judoka waarmee ze nog een appeltje te schillen had na het NK eerder dit jaar. Ze gaat er gretig in met sterk pakkingwerk en wil verder gaan opbouwen. Helaas scoort haar tegenstandster met een mooie en snelle beenveeg (harai-tsumi-komi-ashi) en moet Femke haar verlies incasseren. Niettemin is een 2e plaats op dit toernooi en in deze competitieve poule een prachtig resultaat! Gefeliciteerd Femke!

 

Op zondag 3 juni is het de beurt aan Esmé Scherrenberg. Zij mag aantreden in een pittige internationale poule samen met 17 andere judoka’s in de gewichtsklasse -70 kg (-18 jaar). Esmé heeft de afgelopen 2 maanden geen wedstrijden gedraaid en stond dus na enige tijd voor het eerst weer op de wedstrijdmat. Met haar bekende ijzersterke judo ging ze er weer goed tegenaan. In de eerste partij trof ze een onrustig judoënde, Franse ervaren judoka. Esmé komt mooi op voorsprong met een beenworp waarvoor ze een wazari krijgt. Daarna werkt ze goed door en scoort nogmaals een wazari met een beenworp: Ippon en de eerste partij is binnen! Hierna volgt een partij tegen een Nederlandse waarin Esmé een wazari scoort met een heupworp. De daarna volgende houdgreep wordt onderbroken omdat de judoka’s buiten de mat tegen een reclamebord aanliggen. Esmé werkt echter goed door en trekt de partij middels nog een houdgreep naar zich toe. De Duitse judoka (zwarte band) die ze in de 3e wedstrijd treft is ervaren en sterk. Alhoewel Esmé na een aanval van de tegenstandster op haar buik lijkt te landen wordt er toch een wazari toegekend aan de Duitse. Hiermee verliest Esmé op punten deze wedstrijd. Ze komt hiermee in de finale om brons. Op de speciale finalemat treft ze een Nederlandse zeer ervaren judoka (zwarte band). Esmé weet een verwurging toe te passen waarmee ze overtuigend deze finale om brons wint! Mooie ‘comeback’ Esmé en een schitterende 3e plaats in een sterke poule! Gefeliciteerd Esmé!

 

Dan komt Rowen Soetowidjojo op de mat in de gewichtsklasse -66 kg (-18), een zware poule bestaande uit 32 topjudoka’s uit België, Duitsland en Nederland.

Rowen gaat in de 1e partij goed aan de slag en weet deze wedstrijd naar zich toe te trekken. In de 2e wedstrijd moet hij verlies incasseren. Wanneer hij de 3e wedstrijd verliest met een (bediscussieerde) armklem is helaas het toernooi voor hem afgelopen. Toch heeft hij goed judo laten zien en kan hij met opgeheven hoofd naar huis. Goed gedaan Rowen!