Judo Ryu Rijkse

Arne Steemers plaatst zich voor NK judo tot 18 jaar

Afgelopen zaterdag 16 maart heeft Arne Steemers het erepodium op het  Districtskampioenschap in Ede weten te bereiken. Met een tweede plaats heeft hij zich geplaatst voor het NK tot 18 jaar in Emmen, die op 6 april plaatsvindt.  Evenals Yentel kwam hij uit voor Top Judo Utrecht waar hij ook traint.
In de gewichtsklasse tot 46kg waren er 7 deelnemers. Alleen de kanshebbers hadden zich gemeld, dus de strijd was zwaar. In de eerste partij won Arne overtuigend tegen een bekende opponent uit Wijk bij Duurstede waar Arne al lange tijd niet meer van gewonnen had. Met twee keer een yoko-guruma uit een mislukte aanval van zijn tegenstander haalde Arne de buit ruim binnen. In de volgende partij kwam Arne op een waza-ari achterstand door een snelle schouderworp van zijn tegenstander van Top Judo Nijmegen. Op de grond wist Arne een sankaku aan te leggen en na heel  wat rollen werd dit een houdgreep. Slechts voor 2 seconden want zijn tegenstander kwam eruit. Arne liet de grip echter niet los en begon opnieuw te draaien tot hij weer in houdgreeppositie kwam. Nu was de kracht van zijn tegenstander gebroken en werd de ippon binnengesleept. In de finale trof Arne een ervaren tegenstander van opnieuw Top Judo Nijmegen. Hier kwam hij met yugho op achterstand na een binnenwaartse veeg en dit bleef zo.  Dit betekende dat hij zich opnieuw moest opladen voor de strijd om de tweede/derde plaats. Aangezien  alleen de nummers  1 en 2 doorgaan naar het NK, een belangrijke partij.  De besten uit de verliezersronde waren echter de tegenstanders waar Arne al van gewonnen had en dus was al snel duidelijk dat de partij niet meer hoefde te worden gespeeld. Zijn tweede plaats was hiermee zeker en daarmee zijn toegang tot het Nederlandse Kampioenschap. Samen met nog 4 deelnemers van Top Judo Utrecht zal hij 6 april in alle vroegte afreizen naar Emmen.
Yentel  Rison die vorig jaar nog tweede werd op het NK tot 15 jaar, wist in haar nieuwe leeftijdsklasse tot 18 jaar net niet door te dringen tot het erepodium. Ze begon haar eerste partij in de klasse tot 57kg erg goed tegen een judoka uit Wijk bij Duurstede. Er was al een mooie linkse uchi-mata aanval, maar de ippon werd binnengehaald met een schitterende tani-otoshi.  In de volgende partij trof ze de sterkste deelnemer uit het veld van 7 judoka’s. Yentel kwam in een armklem en moest verder in de herkansing. Hier maakte ze weer een sterke partij met een achterwaarste guruma en tenslotte ippon met een schitterende ko-uchi-maki-komi (binnenwaartse haak met meevallen) waarbij haar tegenstander plat op de rug ging. In haar vierde partij stond Yentel terecht op voorsprong maar werd de druk in de laatste 10 seconden te groot. Dit buitte haar tegenstandster uit met een o-soto-gari die net een hogere score opleverde dan Yentel had. Een vierde plaats voor Yentel en hiermee helaas geen NK-vervolg. Heel jammer want van de nummer 2 had ze in de strijd om de tweede/derde plaats die dan zou volgen met grote zekerheid gewonnen.  Met goede moed volgend jaar een nieuwe poging.
Voor  de 15-jarige Thimon van Gestel was het een eerste optreden op het DK en vooral een moment om ervaring op te bouwen. In zijn eerste partij in de klasse tot 60kg met 16 deelnemers, deed hij het goed. Mooie uchi-mata aanvallen werden nog wat te voorzichtig aangezet en hierdoor overgenomen. Maar ondanks de yugho-achterstand ging Thimon vol goede moed verder. Op de grond werd hij echter in een sankaku-positie gebracht waardoor het een ippon werd. In de herkansing tegen een ervaren judoka van Top Judo Utrecht kwam Thimon in een mooie schouderworp terecht waardoor zijn kampioenschap ten einde was.
[nggallery id=76]