Judo Ryu Rijkse

Internationaal Houvast judotoernooi in Mierlo 12 en 13 mei 2018

1e Yentel Rison (tot 21 jaar)

Op de zonnige zaterdag van 12 mei kwamen 9 judoka’s in actie van Judo Ryu Rijkse. Er werd gespeeld in grote poules (tot wel 32 judoka’s) met pittige tegenstanders. Sommige van onze judoleden kwamen ook uit tegen een buitenlandse judoka. Met name de Engelsen waren goed vertegenwoordigd, maar ook Fransen, Duitsers en een enkele Russische deelnemer was van de partij.

Als eerste waren Ruben de Boer, Thomas Boskeljon en Arthur Schoenmakers aan de beurt in de leeftijdsklasse tot 15 jaar. Ruben had zijn dag niet en kwam niet tot scoren. Ook voor Thomas en Arthur was het ritme en niveau een stapje te hoog. Vooral hard trainen is het devies en dan een volgend toernooi weer proberen tot scoren te komen.

Isabella Rietveld (8 jaar) en Christiaan Shalkovskiy (10 jaar) waren naar Mierlo afgereisd om hun eerste ervaring op een groot toernooi op te doen. Beide doorstonden ze deze vuurproef goed. Christiaan wist met zijn witte band tussen allemaal oranje- en groene banders zelfs een partij met diverse scores op zijn naam te zetten. Ook de 9-jarige Esra de Boer zat in een sterke poule met 10 deelnemers. Ze begint goed met een mooie ipponoverwinning maar komt in de herkansingsronde en verliest hier met een goede inzet en nipt verschil tegen een Engelse judoka.

De 9-jarige Sara Ferrier was niet onder de indruk van de enorme mensenmassa in de zaal. Zij was vooral met haar pakking en armsturing sterk en wist met een goede inzet en mooie o-soto-gari tegen een Engelse, twee partijen te winnen. Uiteindelijk strandt ze halverwege de poule met 13 deelneemsters.  Francesca Rietveld had het moeilijk in haar poule. Het ontbreekt nog wat aan vertrouwen om de aanval te zoeken, maar dat is een kwestie van veel doen.

Jayden Hoogeveen kwam na lang wachten uit in een zwaardere gewichtsklasse. Hij begint overtuigend met 2 waza-ari’s door tijdig er voor te stappen bij een aanval van een Engelse judoka. Helaas daarna een sterke judoka die Jayden met een snelle tai-otoshi vloert. Na nog weer een knappe overname van Jayden is het echter een voetveeg/offerworp die zijn opmars naar de prijzen stuit.

Op zondag 13 mei waren nog weer een aantal judoka’s van Judo Ryu Rijkse van de partij, waarvan sommigen via TJU. Femke Hooijsma (-52 kg) kwam uit in de samengevoegde klasse tot 57kg en pakt haar eerste 2 partijen door haar tegenstandster zo onder druk te zetten dat deze straffen oploopt. Haar 3e partij gaat helaas verloren maar daarna weet Femke in de golden score met uchi-mata te scoren. Dan volgt de partij om brons tegen haar tweede tegenstander die uit is op revanche. Helaas lukt dit, waarna Femke na een prima toernooidag toch net naast het podium komt.

Max van Burgel (16 jaar) kwam na zijn China schooltrip en ribblessure wat minder getraind de mat op. Hij bleek nog steeds veel last te hebben van zijn gekneusde rib en moest helaas na zijn eerste partij opgeven.

Yentel Rison deed mee in de categorie tot 21 jaar. Hier weet ze te schitteren met haar favoriete technieken. Na een sterke uittiltechniek, een aantal scores met schouderworp op twee knieën en in de finale een spetterende voetveeg pakt ze verdiend de titel.

Justin van Veen maakt als eerstejaars in de leeftijdsklasse tot 18 jaar een vliegende start met een worp en houdgreep. Daarna een spannende partij waar Justin een achterstand weet weg te werken, maar toch in de laatste fase van de partij weer een waza-ari moet incasseren. Zijn tegenstander had niet door dat de partij voorbij was en blesseert Justin door nog een armklem aan te zetten. Justin gaat ondanks de pijn verder en wint nog een partij met een beenworp en verwurging, maar in de 4e is zijn optreden toch voorbij.