Judo Ryu Rijkse

Judo successen in Lelystad

Voor de meeste wedstijdjudoka’s van Judo Ryu Rijkse was er zaterdag 16 juni de laatste externe
krachtmeting. In een mooie spiksplinternieuwe sporthal aan de rand van Lelystad begon de eerste
groep al om 9 uur. Dat was dus vroeg uit de veren om op tijd te zijn voor de weging. Het toernooi was
met deelnemersgroepen van 4 tot ca. 12 deelnemers een mooie krachtmeting in het middengebied.
Voor al onze deelnemers een prima kans om door te dringen tot de prijswinnaars.
Er werden flink wat prijzen in de wacht gesleept door onze judoka’s.
1e prijzen:
Matthijs van der Poel
Claudia van den Berg
Yentel Rison
2e prijzen:
Max van Burgel
Jayden de Bruin
Hidde Tuinman
3e prijzen:
Femke Hooijsma
Joep van Klaveren
Arne Steemers
Esmee Scherrenberg
Justin van veen
De 15-jarige Thimon van Gestel betrad na een lange judostop voor het eerst weer de wedstrijdmat. Daar waar hij in het verleden de mat aanveegde met zijn opponenten moest hij nu alle zeilen bijzetten. Maar het kunstje verleerd is hij zeker niet; Met mooie snelle acties was hij diverse keren gevaarlijk en maakte Thimon het zijn tegenstanders niet gemakkelijk. Stug doortrainen en weer wedstrijdervaring op te doen, zal Thimon zeker weer een goed kans geven op de eindprijzen.
Ook voor de 8-jarige Femke Hooijsma is het een kwestie van ervaring opbouwen. Met een iets minder overtuigde inzet dan we van haar gewend zijn betrad ze de mat. De grootte van het toernooi was hier zeker van invloed op. Met een mooie ippon-overwinning in de 2e ronde wist Femke een 3e plaats te bemachtigen.
Joep van Klaveren begon in de voorronden erg sterk met 2 mooie ippon-overwinningen. Tegen een paar bekende tegenstanders kwam Joep echter net tekort. In de kruisfinale kwam hij niet tot scoren en dus kon Joep niet doordringen tot de finale. Uiteindelijk was er voor Joep wel een prima 3 e plaats.
In de volgende groep kon Diemas van der Horst aanvankelijk niet goed op gang komen. In de 2 e ronde ging het gelukkig een stuk beter, maar in zijn totaliteit pakte hij onvoldoende partijen om tot de kruisfinales door te dringen.
Ook Matthijs van der Poel moest nog even wakker worden in de eerste partijen. Ondanks dit won hij zijn eerste 2 partijen. In een prima 3e partij kreeg hij in de beslissing van de scheidsrechter niet in zijn voordeel. Matthijs had echter voldoende punten vergaard om verder te komen in de kruisfinale. Hier was hij weer als vanouds zeer sterk van de partij. Na een overtuigende ippon was hij ook in de finale oppermachtig en scoorde ippon. Een mooie 1e plaats voor Matthijs.
Arne Steemers is na een wedstrijdstop nog altijd niet helemaal zeker van zijn mogelijkheden, wat zichtbaar was in de eerste ronde. Daarna kwam hij echter steeds meer op dreef en wist 3 partijen op rij te winnen. In de halve finale was er een golden score nodig om tot een beslissing te komen. Overduidelijk de sterkste partij en kreeg Arne niet de verdiende yugho-score van de scheidsrechter. Een ongelukkige meeroltechniek leverde zijn tegenstander uit West-Friesland wel een yugho en werd het geen finale, mar met een 3e plaats toch een mooi resultaat voor Arne.
Jaimy Stevens was prima aan het werk en wist dit om te zetten in 2 overwinningen. Helaas kwam hij net punten tekort om verder te mogen naar de kruisfinale. Heel jammer want dat had hij zeker verdiend en zijn judotechnieken waren ook van prima niveau.
Claudia van den Berg stapte met haar 10 jaren, zelfvertrouwen op de mat. En niet voor niets, want ze was oppermachtig in haar poule. Met louter ippon-scores verliet Claudia lachend het strijdtoneel met een verdiende 1e prijs.
Max van Burgel zat ver weg in een hoekje rustig bij de mat te wachten op zijn eerste partij. Heel geconcentreerd ging hij zijn tegenstanders te lijf. Na 2 ippons moest hij verlies incasseren, maar in de kruisfinale bracht hij het er weer goed vanaf. In de finale lukte het net niet om te winnen van een judoka van Top Judo Utrecht. Maar met een verdiende 2e plaats kon Max zeer tevreden weer naar huis keren.
Yentel Rison kwam in haar eerste partij ongelukkig terecht op haar arm. Hierdoor liep ze een pijnlijke elleboog op en leek het erop dat ze de strijd moest staken. Ze ging echter door en met de extra adrenaline van de pijn werd ze juist steeds gevaarlijker voor haar tegenstandster. Dit werd beloond met een yugho aan het einde van de partij. Na twijfel en een bezoek aan de EHBO besloot Yentel verder te gaan. Iedere partij wist ze de pijn te negeren en scoorde Yentel met haar routine en goede inzet de benodigde punten. Met verder alleen nog maar ippon-scores pakte ze heel sterk de 1 e plaats. Met eigenlijk nog 1 toernooi te gaan is het wedstrijdseizoen echter voorbij voor Yentel; In het ziekenhuis werd een zwaar gekneusde elleboog vastgesteld en zal dit met rust moeten genezen.
De pas 8-jarige Esme Scherrenberg heeft nog niet heel veel toernooien gespeeld, maar toont de rust en het zelfvertrouwen van een routinier. Met een enorme inzet wist ze de eerste 3 partijen overtuigend te winnen. Heel nuchter ging ze ook na een verliespartij weer voluit in de kruisfinale. Hier redde ze het net niet, maar Esmee pakte met haar uitstekende sportinstelling een prachtige 3 eplaats. We gaan van haar zeker nog meer horen.
Adyen de Souza was goed gestart met een sterke inzet wat hem overduidelijk het voordeel en dus de winst opleverde. Gezien de grootte van zijn opponent ontstond er echter twijfel bij de juistheid van zijn gewichtsklasse. Daar waar Adyen uitging van -46kg bleek dit -50kg te zijn. Omdat de wedstrijden al enige tijd van start waren en er in principe niet overgeschreven wordt naar andere gewichtsklassen moest Adyen de knop weer omzetten en verder. Dat deed hij prima, maar tot een finaleplaats kwam het niet.
Justin van Veen is een koele judoka. Hij werkte zijn partijen sterk af en pakte 2 keer winst Met nog wat onervarenheid redde hij het niet in de kruisfinale, maar hij bracht het er met een 3 e plaats prima vanaf. De instelling van Justin om ook op grote toernooien mee te doen zal hem de benodigde ervaring zeker op gaan leveren.
Jayden de Bruin kwam met 2 zeges en 2 verliespartijen op basis van de puntenverdeling net door naar de kruisfinales. Hier pakte hij zijn tegenstander met een mooie yugho. Dit leverde hem een finaleplaats op. Zijn tegenstander uit Dronten was toch net iets te sterk, maar een 2 e plaats was voor Jayden toch een heel mooi resultaat in zijn klasse.
Melanie van Hattem trof een sterke poule. Ze deed goed haar best en wist nog een partij op haar naam te zetten, maar verder kwam ze niet. Toch een prima afsluiting van een sterk wedstrijdseizoenvan deze 10-jarige judoka.
Rowen Soetowijojo had vermoedelijk de meest bijzondere scorelijst van de dag. Daar waar je gangbaar na 2 verliespartijen uit het toernooi bent, kwam Rowen na 4 verliespartijen en 5 ronden pas tot stilstand. Dit kwam door een gelijkstand in de poule waar met 3 deelnemers gestreden werd om de kruisfinaleplaatsen. Rowen kwam hier gelijk uit met een andere judoka en moest een beslissende partij draaien. Waar hij steeds met staande technieken scoorde pakte zijn tegenstander van judoclub IJsselmeer de winst met een houdgreep. Heel zuur voor Rowen, na hele mooie partijen, maar een leermoment voor wat betreft het grondwerk.
In dezelfde klasse werd de 9-jarige Hidde Tuinman in de eerste ronde verrast door een mooie heupworp van zijn tegenstander uit Westland. Alhoewel Hidde op zijn zij belandde werd voor de techniek een ippon toegekend. Ontdaan door dit resultaat moest Hidde zich herpakken om verder te gaan. Gelukkig deed hij dit goed waarna prachtige ippon-scores volgden. Met o.a. een sterke uchi- mata en tani-otoshi was Hidde zijn tegenstanders volledig de baas. Zoals verwacht drong hij door tot de finale en mocht Hidde nog een keer aantreden tegen de sterke tegenstander uit Westland. Met een schitterende actie kwam Hidde aanvankelijk op voorsprong (er werd een yugho toegekend, maar het had ook zeker een ippon kunnen zijn). Vervolgens werd er over en weer een prachtig staaltje judotechniek getoond waar uiteindelijk Hidde met net wat minder punten op het scorebord eindigde. Een 2e plaats was echter een mooie prestatie voor deze talentvolle judoka.
[nggallery id=53]