Judo Ryu Rijkse

Judotoernooi Almere

Diemas v.d. Horst verassend 3e op judotoernooi Almere

Afgelopen zaterdag werden in de Topsporthal Almere Poort voor de 6e keer open judokampioenschappen gehouden voor ervaren wedstrijdjudoka’s. Een lange dag die begon om negen uur en voor Judo Ryu Rijkse eindigde om half zes.

In de eerste ochtendgroep viel de eerste en tevens enige prijs voor onze club. De bijna 9-jarige Diemas v.d. Horst deed het bijzonder goed in de klasse tot 28kg. Hij startte met een eerste overwinning op voordeel (1 punt). Daarna volgde echter een ippon en mocht Diemas door naar de halve finale. Hier redde hij het echter niet, waarna Diemas verder moest in de herkansingsronde. Heel geconcentreerd en met sterk judo pakte hij hier weer de overwinning met een ippon. Toen kwam de strijd om de 3e plaats. Diemas was duidelijk beter als zijn tegenstander en sprokkelde diverse punten met mooie worpen. Zijn tegenstander werd in het nauw gedreven waardoor hij voor passief judo een aantal straffen ontving. Maar ook zonder dit ging Diemas met recht de mat af met de overwinning op zak. Een mooi resultaat voor Diemas die ook echt geconcentreerd zijn partijen afwerkte en geen punten weggaf.


Jaimy Stevens had het in de -26kg klasse zwaar, maar heeft met een goede inzet gevochten en een prima ervaring opgedaan. Ditzelfde gold voor Asim Muhammad die een groep later aan de slag mocht. Asim kreeg als eerste een groene bander tegenover zich. Het kostte zijn tegenstander grote moeite tegen onze gele bander te scoren. Asim wist zelfs bijna te scoren met een mooie uchi-mata aanval. In de volgende partij lukte het een blauwe bander zelfs helemaal niet een punt te maken tegen Asim; met slechts een voordeelpunt bereikte zijn tegenstander de volgende ronde. Een mooi leertoernooi voor Asim en Jaimy.

Het was duidelijk een evenement voor de ervaren judoka’s. Het niveau was hoog en pas vanaf groene band waren er kansen voor overwinningen. Witte bander Thijs Hogeveen kreeg het ook flink voor zijn kiezen in een veld van 29 deelnemers. Won heel knap zijn 2e partij met een fraaie schouderworp. In de 3e partij werd het hem echter te veel en was het toernooi voor Thijs voorbij. Maar met een goede inzet en nieuwe ervaring is hij weer een stapje verder.

En ook gele bander Bjorn Petersen deed het goed met een ippon-overwinning in zijn 2e partij. Helaas kwam hij in de 3e ronde uit tegen maatje Joris Hoedeman en die is nog een maatje te groot voor Bjorn. Joris begon sterk, kwam in de 2e ronde echter op achterstand en moest in de verliezersronde dus tegen Bjorn. Helaas kwam Joris hier vervolgens weer clubgenoot Rutger Knol tegen, die er met de overwinning vandoor ging. Het was dan ook Rutger die het verst kwam in deze klasse tot 38kg met 20 strijdende judoka’s. Met vijf ronden en drie overwinningen boekte Rutger een goed resultaat, maar net niet ver genoeg voor de strijd om de 3e prijs. Wel weer een mooie voetveeg gemaakt, maar als Rutger met opgeheven hoofd de strijd blijft aangaan -ook als het niet helemaal lukt- dan komt hij een volgende keer zeker nog een ronde verder.

In dezelfde klasse als Thijs waren ook Joep v. Klaveren en Bonno Verschuure van de partij. Joep begon erg sterk, maar kwam in de halve finale tekort tegen een oudere judoka uit Wijk bij Duurstede. In de verliezerronde was Joep te vermoeid om tot scoren te komen, wat helaas het einde van zijn toernooi betekende. Bonno begon ook erg sterk met een ippon-overwinning; een hele mooie schouderworp waarbij zijn tegenstander enigszins ruggelings geworpen werd. In de 2e ronde was Joep zijn tegenstander en dit bracht hem in de verliezersronde. Hier maakte Bonno weer een mooie ippon. In de volgende ronde werkte Bonno erg hard, maar kwam toch tekort. Als gele bander 4 ronden doorkomen is op een dergelijk toernooi echter een prima resultaat.

In de middag stonden Yentel Rison en Indira Nagesar met respectievelijk 14 en 15 judoka’s naast en soms dus op de mat. Yentel was met haar 37kg duidelijk wat aan de lichte kant en stond ook tegen zeer ervaren meisjes. Ze begon heel sterk met een goede ippon, maar kon daarna geen overwinning meer in de wacht slepen. Een prima inzet en een goede ervaring voor Yentel.

Indira Nagesar speelt soms met zijn tegenstander en dan weer met de coach. Een getalenteerde judoka die er graag de spanning inhoudt. In zijn 1e partij stond Indira dik op achterstand om bij de -overigens foutieve- melding van de coach, dat er nog 2 seconden te gaan waren, dan nog maar snel even een ippon te maken. In de volgende partij hielp de 2-seconden melding niet en dus mocht Indira in de verliezersronde verder. Ook hier weer een aanvankelijk achterstand die gelukkig op tijd werd weggewerkt. In zijn laatste partij werd Indira helaas in een schouderworp geworpen en was het over voor hem. Toch een mooi toernooi in een zwaar veld van tegenstanders.

Als laatste was Arne Steemers om drie uur aan de beurt. Met nog 26 deelnemers werd er een flinke strijd gevoerd in de klasse tot 34kg. Arne deed het prima en zette met sterk judo de eerste 2 partijen op zijn naam. Ook in de 3e ronde begon Arne sterk en zag het er goed uit. Een iets te enthousiaste aanval werd echter afgestraft met een mooie beenworp van zijn tegenstander. In de herkansing kwam Arne tegen een bekende uit Almere, waar hij afgelopen 2 toernooien van had verloren. Heel gedreven was het deze keer overduidelijk andersom; Arne gaf zijn tegenstander geen kans en scoorde sterk. In de 5e ronde kwam Arne in een (soort) verwurging, waarna een goed toernooi ook voor hem ten einde was.

Het was inmiddels half zes, met 1 prijs en daarnaast prima prestaties was het mooi geweest. Ook voor deze coach.

Irma

[nggallery id=18]