Judo Ryu Rijkse

Judoweekend voor judoka’s in Hoogland en Vlaardingen

Op zondag 3 februari 2013 werd in Hoogland (Amersfoort) voor de twintigste keer een toernooi georganiseerd door Sport Instituut Hoogland. Na een tussenperiode van wat lager niveau, bleek het evenement nu weer terug in een zeer zware bezetting met wat Engelsen, Tsjechen en Israëliërs. Met poules tot wel 30 judoka’s was het dan ook niet voor iedereen weggelegd om een van de zeer fraaie medailles te bemachtigen.
In de ochtendgroep konden Abigail Donkers, Damian Baljet en Gido Steemers ondanks een uitstekende strijd niet tot winst komen. Rowen Soetowidjojo, Jayden de Bruyn en Hidde Tuinman stevenden met mooi judo in de klasse tot 38kg alledrie af op de finales. In de halve finale trof Jayden clubgenoot Hidde. Na een spannende partij zonder scores ging de beslissing uiteindelijk naar Hidde, waarna Jayden verder moest strijden in de herkansingsronde. Jayden won heel mooi op beslissing waarna hij om de derde plaats mocht gaan strijden. Hier trof hij Rowen die na verlies in de andere halve finale weer een zege met yugho naar binnen had weten te slepen. De strijd tussen Jayden en Rowen was bijzonder goed van beide judoka’s, die uiteindelijk door een houdgreep in het voordeel uitpakte voor Jayden. Een uitstekende vierde plaats voor Rowen en derde plaats voor Jayden. Hidde kwam na de winst op Jayden in de finale, waar hij oppermachtig bleek. Met een goede focus wachtte hij zijn kans af. Het werd een prachtige heupworp die beloond werd met ippon en de eerste plaats in een veld van 10 deelnemers.
In de volgende ploeg was de poule van Esmé Scherrenberg nog een niveautje te hoog. Ze won nog wel een partij met ippon, maar verloor net om de derde plaats. Josefien Poos trof als eerste een bruine bander welke te sterk was. Maar daarna was het Josefien die regeerde. Zij ging met een verdiende tweede prijs naar huis.
Vincent de Bruijn, Misha Ruijgrok en Jaimy Stevens werkten hard, maar moesten het toernooi verlaten na 2 verloren partijen. Diemas van der Horst won nog wel met een mooie heupworp tegen Vincent, maar kon verder niet overtuigen.
Claudia van de Berg kwam in de (te) zware -48kg klasse uit en vocht hier als een leeuw. Dit leverde haar 2 prima ippons op, maar dit was niet genoeg om bij de finales te komen. Tessa Steemers kwam eveneens bij de meisjes tot 15 jaar uit in de klasse tot 32kg en wist zich hier sterk te presenteren. Na winst tegen een Engels meisje, leek de volgende partij ook een gelopen strijd. Helaas verdween haar grote voorsprong en de winst met een houdgreep van haar tegenstandster uit Leusden. Na nog weer een overtuigende ippon bereikte Tessa uiteindelijk verdiend de tweede plaats van het erepodium.
Bij de jongens tot 15 jaar wist Adyen de Souza in de herkansingsronde 2 keer te scoren met een schitterende offerworp tot het ippon werd. Daarna trof Adyen clubgenoot Joep van Klaveren. Pas in de golden score kwam er onverwachts een score voor Joep, daar waar Adyen de sterkste partij leverde. Voor Adyen was hiermee het toernooi ten einde, maar ook Joep kwam met wat gebrek aan conditie tot stilstand in de volgende ronde. Voor Matthijs van der Poel was het zijn eerste toernooi in de leeftijdsklasse tot 15 jaar. Tegen zeer ervaren tegenstanders hield Matthijs het goed uit. Iedere keer draaide hij op tijd om een tegenscore te voorkomen en zelf in een goede positie te komen. Het leverde hem een mooie ippon op in de tweede ronde, maar na de derde ronde was het toernooi ook voor Matthijs ten einde.
Tot slot was het de 12-jarige Ronin Prinssen die het op mocht nemen tegen bruine banders in de klasse boven 60kg. Ronin maakte een mooie openingspartij tegen een Israëliër. Hij hield stand tot het einde en verloor slechts met yugho. Dit bood perspectief in de herkansing, maar Ronin werd verrast door een beenworp. Met een goede ervaring rijker, ging Ronin echter weer vrolijk naar huis.
Op de zaterdag ervoor reisden de 14-jarigen Yentel Rison en Arne Steemers af naar Vlaardingen, waar voor de 33e keer het internationale Tino Hoogendijk toernooi werd gehouden. Een geweldig goed georganiseerd evenement op hoog niveau.
Zowel Yentel als Arne lootten direct tegen de latere kampioen en kwamen direct in de herkansing terecht. Beide wisten ze deze ronde overtuigend te winnen met ippon. In de volgende ronde was Yentel opnieuw de sterkste en dus weer een stapje dichter bij de strijd om de 3e plaats. Hier liep ze echter in de o-uch-gari van haar tegenstandster waardoor het toernooi ten einde was. Maar een prima prestatie, daar Yentel nog maar net haar eerste jaar heeft in de klasse tot 18 jaar. Arne kwam in zijn derde partij sterk naar voren, maar kwam ongelukkig in een houdgreep. Hier wist hij nog wel te ontsnappen, maar de yugho-achterstand wist hij niet meer goed te maken en dus was het over en uit.