Judo Ryu Rijkse

Successen op 02-04-2011 in Culemborg

In de nieuwe sporthal van de wijk Parijsch in Culemborg werd voor de 32e keer het Vrijstadtoernooi gehouden. ALLE judoka’s van Judo Ryu Rijkse wisten een plaatsje op het erepodium te bereiken! Helaas moesten Bjorn Petersen en Julian Schepers vanwege een (gelukkig lichte) blessure de strijd voortijdig staken. Maar verder een bijzondere prestatie waarbij vooral een sterk technisch niveau werd getoond.

1e plaatsen waren er voor Hidde Tuinman, Diemas v.d. Horst, Asim Muhammad, Misha Ruijgrok, Jaimy Stevens, Yentel Rison en Patrick v.d. Sluiszen.
Een 2e prijs ging naar Rowen Soetiwidjojo, Milan Spalink, Max v. Burgel, Melanie v. Hattem, Rutger Knol en heel verassend de 9-jarige nieuweling Tieme Hieminga. Claudia v.d. Berg wist na een pittige strijd als 3e te eindigen.
De organisatie had ervoor gekozen om vele kleine poules van soms maar 3 judoka’s te maken, waardoor diverse judoka’s twee keer tegen elkaar uitkwamen. Ook bleek dat de poules al van te voren waren ingedeeld waardoor er na de weging bleek dat er binnen de poules nogal eens wat gewichtsverschillen waren. Wel heel jammer voor een toernooi die verder toch heel leuk is.
In de 1e groep van de 8-jarigen, kwamen voor ons Hidde Tuinman en Rowen Soetiwidjojo in dezelfde klasse uit. De 3e judoka in hun poule werden door beide met gemak twee keer verslagen. Maar onderling was de strijd erg spannend. Eerst was het Rowen die verraste met een ippon. In hun 2e partij stond opnieuw Rowen verrassend voor met een waza-ari. Hidde ging echter door totdat hij de strijd naar zich toe kon trekkenen met ippon won. Dit resultaeerde in een gelijkstand waardoor er een beslissende partij gedraaid moest worden. Met slecht 1 punt op voordeel sloot Hidde deze winnend af.
Milan Spallink was zijn eerste partij nog onvoldoende geconcentreerd waardoor hij direct in een ippon werd geworpen. Daarna was hij wel bij de les en steeds overtuigend winnaar.
In de tweede groep waren de kinderen met geboortejaar 2000, 2001 en 2002 aan de beurt. Voor Tieme Hieminga was dit zijn eerste echte toernooi buiten de instaptoernooien. Hoewel hij wat onder de indruk leek, bracht hij het er prima vanaf. In zijn tweede partij moest hij helaas het hoofd buigen voor een tegenstander die hem in de houdgreep wist te houden. Tieme was wat teleurgesteld
maar wist de knop om te zetten en fanatiek zijn derde wedstrijd evenals zijn eerste wedstrijd met een houdgreep te winnen. Dit betekende een mooie tweede plek op zijn debuut.
Melanie van Hattem kwam in een poule terecht met clubgenoot Jaimy Stevens. Haar eerste partij liet ze weer de haar kenmerkende felheid zien en die won ze glansrijk. Tegen Jaimy Stevens moest ze twee keer het onderspit delven, maar Jaimy is inmiddels wat zwaarder en sterker. Haar laatste partij won ze en dat betekende een mooie tweede plek. Jaimy Stevens is bezig met een prima reeks en verkeert in goede vorm. Door de poule indeling met lichtere judoka’s werd hij niet echt uitgedaagd, maar routineus en net als in Odijk met een prachtige uchi-mata, wist hij al zijn partijen te winnen op ippon en dat betekende zijn derde 1e plaats op rij.
Diemas van der Horst had het de laatste toernooien wat zwaarder, maar door een betere poule-indeling en felle aanvallen kon hij weer ouderwets schitteren. Hij moest zich staande houden in een grotere poule van 6 judoka’s. Slechts 1 partij verloor hij, maar de mooie resultaten in de overige wedstrijden leverde toch een eerste plek op.
Julian Scheper toernooide een wat moeizaam toernooi. Hij kwam niet echt in zijn element en moest na een lichte blessure de strijd opgeven. Helaas geen prijs dit keer voor Julian.
Asim Muhammad had in Odijk nogal last van een pijnlijke pols wat resulteerde in wat wisselvallig judo. Daar leek hij nu van genezen want hij liet een aantal mooie combinaties zien. Winst in alle wedstrijden betekende natuurlijk een eerste plaats.
Misha Ruijgrok krijgt steeds meer ervaring en dat was ook te zien. Misha is niet makkelijk in een houdgreep te houden, door zijn lenige flexibele benen weet hij vaak het been van de tegenstander op te sluiten zodat hij daarmee de houdgreep opheft. Fel knokken leverde hem een mooie en verdiende 1e plek op.
Max van Burgel begint ook steeds beter zijn draai te vinden op de toernooien. Een tegenstander was iets te sterk en daarvan verloor hij twee keer, maar zijn overige wedstrijden won hij prima. Ietwat gehavend met schaafwondjes en een pleister maar ook met een mooie tweede plek mocht Max naar huis.
Claudia van den Berg was wel in een grote poule ingedeeld. Maar liefst 5 judoka’s streden om de eer. Ze had een paar pittige tegenstanders maar wist zich goed staande te houden. Een goed verdiende derde plek was haar deel.
Björn Petersen was de pechvogel van het stel. Met een pijnlijke nek aan het toernooi begonnen ging het in de eerste partij al direct mis. Bij een poging tot overname viel half op zijn nek, waarna Björn zich bij de EHBO mocht melden. Na overleg is besloten het toernooi voor gezien te houden uit voorzorg.
Tot slot kwamen de 12-jarigen aan de beurt. Yentel Rison en Patrick v.d. Sluiszen waren sterk van de partij. Beide wonnen ze met overtuiging (ippon) alle partijen en pakten net als een week eerder in Odijk, een mooie 1e plaats.
Rutger Knol deed het ook prima, maar kwam met één van de 2 andere tegenstanders op gelijkstand. De beslissende partij werd gewonnen door zijn tegenstander, waardoor Rutger met een prima 2e prijs naar huis ging.