Judo Ryu Rijkse

Yentel Rison op European Cup Cadets in Berlijn

Door haar tweede plaats op het ranking toernooi in Vlaardingen begin dit jaar, heeft de bijna 16-jarige Yentel Rison de kans gekregen om maar liefst aan vier Europa Cup wedstrijden mee te doen in de leeftijdsklasse tot 18 jaar. In Zagreb en Erfurt moest Yentel nog verlies incasseren, maar in Berlijn hebben de vele trainingen bij Top Judo Utrecht, JTS Eindhoven, de Judo Bond Nederland, Judo Ryu Rijkse en internationale trainingsstages haar vruchten afgeworpen.
Met twee overwinningen en prachtige technieken was Yentel goed op dreef. Haar eerste wedstrijd was tegen een Oostenrijkse judoka. Yentel had direct een sterke pakking en wist al snel een yugho te scoren met een offerworp. Een aanval van haar tegenstandster wist Yentel goed te pareren, waarna ze overneemt met een prachtige utsuri-goshi (wisselheup worp). Vol punt en veel applaus voor Yentel.
Ook in haar tweede partij valt Yentel diverse keren aan met utsuri-goshi. Er zijn goede kansen op een verwurging, houdgreep en sankaku, maar de punten komen echter uiteindelijk van een linkse uchi-mata en achterwaartse offerworp. Met 2 waza-ari’s wint Yentel binnen 2,5 min van haar Duitse tegenstander.
De derde wedstrijd was tegen een Engelse. Nairne staat zevende op de wereldranking, maar Yentel laat zich niet van de wijs brengen en gaat goed aan het werk. De Engelse is erg beweeglijk en heeft een gevaarlijke schouderworp, maar Yentel blijft goed bij de les en vecht zich nog uit een houdgreep. Ze speelt de volle 4 minuten uit, maar komt wel op achterstand met 2 yugho’s en 1 waza-ari. Haar tegenstandster heeft op het laatst nog 3 straffen op het bord staan, maar Yentel moet na een prima partij helaas verlies incasseren. Er is geen herkansing meer, dus einde toernooi.
De daarop volgende dagen heeft Yentel nog gedurende 3 dagen 5 trainingen afgewerkt in Berlijn en dus nog meer internationale ervaring opgedaan.
In het weekend van 17 en 18 mei staat er nog een ECC in Polen op de planning.