Judo Ryu Rijkse

10-jarige Hidde Tuinman wordt judo kampioen van Midden-Nederland in Ede!

In Ede waren we met 12 IJsselsteiners om te strijden om de kampioenstitels tot 10 en tot 12 jaar. In de ochtend wist de 10-jarige Hidde Tuinman overtuigend beslag te leggen op de kampioenstitel. Na een vliegende start met een prachtige schouderworp werd zijn doorzettingsvermogen getest. Hidde kwam met 2 straffen voor een worp op zijn knieën op achterstand. Dit wist hij echter om te buigen met een waza-ari winst. Daarna waren er weer prachtige worpen waaronder utsuri-goshi (wisselheup) en een paar ippons. In de finale was er ook geen enkele twijfel. Hier wist Hidde met degelijk judo en een yugho score de eerste prijs in de wacht te slepen. Een knappe prestatie in de klasse tot 38kg met een veld van 23 deelnemers!
In dezelfde klasse was Rowen Soetowidjojo ook sterk aan het werk. Na een mooie winst met o.a. een achterwaartse offerworp (waza-ari) was er verlies, maar ook het incasseringsvermogen.
Rowen ging vol goede moed door en won vervolgens 2 partijen. In de strijd om de 3e plaats verloor hij helaas. Toch een knappe prestatie in een zwaar deelnemersveld.
In de middagploeg was het nog drukker aan de kant van de mat dan in de ochtend. Dus was het voor velen lang wachten. Onze judoka’s waren echter weer goed alert op het moment dat ze aan de beurt waren en dat was te zien aan de resultaten.
De 11-jarige Josefien Poos wist op haar verjaardag een tweede plek te pakken, door haar eerste 2 partijen op voordeel te winnen. In de finale was opnieuw de strijd gelijk, maar deze keer pakte de beslissing in haar nadeel uit. Een mooie tweede plaats in een veld van 6 deelnemers. Ook Femke Hooijsma ontving een tweede prijs. Helaas waren er hier maar 2 deelnemers.
Roald Scheper kwam met zijn 8 jaren uit in de klasse tot 10 jaar en maakte een slechte start. Dit was duidelijk een vergissing want daarna begon hij aan een flinke reeks zeges. In de herkansing wist hij steeds met een linkse heupworp scores te pakken en kwam zo vanuit 17 deelnemers tot de strijd om de derde plaats. Als laatste partij van de dag was hij overduidelijk de betere en pakte (weer met zijn snelle heupworp) de winst met een yugho.
Voor Robbe Stout was het zijn eerste kans om te laten zien wat de hogere trainingsfrequentie van afgelopen jaar op kan leveren. Een eerste verlies werd gevolgd met een matte partij waarin hij tot geen enkele actie kwam. Na terechte straf hiervoor wist Robbe zijn tegenstander echter tot 2 keer toe verrassend over te nemen met tani-otoshi. Met 7 deelnemers in zijn klasse kwam hij hiermee in de strijd om brons. Hier startte hij met meer initiatief en pakte de winst weer met de mooie offerworp. Een derde plaats voor Robbe!
Max van Burgel begon met een ippon-verlies, maar kwam daarna goed op gang. Iedere keer wist hij met een sterke inzet de scores en daarmee de winst binnen te halen. Voortvarend ging hij af op de strijd om de derde plaats. Hier werd hij echter overwonnen met een houdgreep wat hem in een veld van maar liefst 23 deelnemers toch op een hele knappe vijfde plaats bracht. Ook de 9-jarige Esmé Scherrenberg startte met verlies door onvoldoende aanvallend werk. In de partijen daarna wist ze het roer om te gooien en kwam zo in de herkansingsronde te staan om de strijd om de derde plaats. Een uitstekende inzet maar net op beslissing verloren. Een vijfde plek van 13 deelneemsters is echter niet slecht.
Voor Gido Steemers, Luc Nederpel, Melle Tuinman en Arthur Schoenmakers was deelname vooral gericht om ervaring op te doen. Ze hebben allen prima gewerkt en kunnen terugzien op een goed toernooi.
[nggallery id=93]