Judo Ryu Rijkse

Amerhaltoernooi Made 25 september 2016

Amerhal toernooi in Made – zondag 25 september

 

Op zondag 25 september deed Judo Ryu Rijkse mee met het Amerhaltoernooi te Made. Met bijna 700 judoka’s uit binnen en buitenland is dit een gerenommeerd toernooi geworden.

 

Doordat er veel deelnemers zijn wordt er in veel poules met het dubbele eliminatie systeem gewerkt.

 

Tijn Buijen van Weelderen en Jayden Hoogeveen waren als eerste aan de beurt. Hun poule had flink wat deelnemers maar ze hadden er veel zin in.

 

Tijn startte zijn eerste partij sterk met aanvallen. Helaas was zijn tegenstander sterker en nam zijn o-soto-otoshi (buitenwaarste beentechniek) aanval over, waardoor hij met ippon verloor. Zijn tweede partij was hij aan de winnende hand; Hij bewoog goed en was steeds in de aanval. Hiermee scoort Tijn met een wazari en een yuko, maar de tegenstander had door welke aanval Tijn nogmaals ging maken en nam deze over. Met deze ippon was het toernooi voor Tijn ten einde.

 

Jayden moest zijn eerste partij tegen een van de beste judoka’s, maar hij was zeker niet de mindere. Hij stond goed en bewegelijk te judoën met prima aanvallen. Helaas belandde hij in een heupworp en verloor de partij op een ippon. Zijn tweede partij maakte hij direct een actie waarmee hij een yuko scoort en vervolgens een houdgreep kan maken. Zijn tegenstanderweet echter uit de houdgreep te komen en in de slotfase van de partij ippon te scoren met een heupworp.

 

Ruben de Boer startte zijn eerste partij met een voorsprong door shido’s van de tegenstander. Aan het einde valt er toch nog een score waardoor Ruben de herkansing in gaat. In zijn poule met 7 deelnemers treft hij hier een sterke tegenstander uit België. Hoewel hij dapper de strijd aanging kwam hij niet echt aan judo toe en na een yuko tegen ging de wedstrijd met ippon verloren.

 

Voor Jayden, Tijn en Ruben mooie leermomenten op een pittig toernooi niveau.

 

in de middagpoule kwam als eerste Jaimy Stevens de mat op namens TJU. Na bijna een jaar blessureleed maakte hij snel korte metten met zijn eerste tegenstander met een spetterende uchi mata. Zijn tweede tegenstander was een taaie, maar na een yuko score moest de tegenstander in een houdgreep aftikken. Voor een plek in de finale moest Jaimy tegen een regerend Nederlands kampioen, een bekende tegenstander die aan een halve pakking voldoende heeft om een worp in te zetten. Hierna mocht hij om de derde plek strijden , maar wederom deed een blessure aan de elleboog hem de das om. Hopelijk herstelt hij nu sneller dan de vorige keer.

 

Diemas van der Horst kwam ook uit via TJU en had het zwaar in de klasse tot 60 kg. Twee keer waza ari in de eerste wedstrijd betekende een herkansing. Na een fel begin kreeg hij een waza ari tegen die eindigde in een sankaku houdgreep.

 

 

Matthijs van der Poel bleek bij de weging twee ons te zwaar, en moest uren wachten op zijn nieuwe gewichtsklasse. Aanvankelijk wilde hij opgeven, maar na een gesprekje met zijn coach wilde hij toch nog een poging wagen.

Hij had het loodzwaar maar liet toch mooie dingen zien, en was ongekend fel. Helaas moest hij tegen een zwarte bander en een bekende judoka van TJU die erg sterk is in het grondwerk. Dit betekende einde toernooi, maar Matthijs kan nog flink groeien in deze gewichtsklasse.

 

Max van Burgel begon ijzersterk en na een vrijloting in de eerste ronde en een yuko score kon hij zijn eerste wedstrijd overtuigend met ippon winnen. Voor een plek in de finale moest hij een tegenstander uit België verslaan. Deze was kleiner dan Max, en kroop telkens onder hem, Max kreeg niet goed vat op hem en kreeg scores tegen wat uiteindelijk zelfs ippon betekende. In de strijd om de derde plek had hij een licht overwicht en scoorde een mooie yuko, maar ipv routinematig uit judoën liep hij toch tegen een ippon tegen op tot grote irritatie van met name Max zelf.

 

De grote verrassing van de dag was Robbe Stout. Robbe heeft relatief weinig ervaring, maar compenseert dit door een ongekende felheid. Voordat zijn eerste tegenstander goed doorhad wat er gebeurde was de wedstrijd al voorbij. Voor een plek in de finale moest hij tegen een sterke tegenstander uit België. door zijn felheid had hij een licht overwicht in het staande gedeelte, maar de wedstrijd verplaatste zich naar de grond waar hij al snel in een houdgreep belandde. In de strijd om de derde plaats kwam zijn felheid hem weer goed van pas, maar zijn tegenstander maakte een waza ari. Deze grote achterstand bracht hem niet van zijn stuk en hij wist een yuko te scoren die dusdanig pijnlijk was voor zijn tegenstander dat deze luid kermend de strijd moest staken en dus ippon. Dit betekende een mooie derde plaats op een zwaar toernooi, chapeau!

 

Coaches Yentel en Harvey

Robbe Stout 3e plaats Made