Judo Ryu Rijkse

Clubgenoot Esmé Scherrenberg judokampioen van Nederland!

Na zilver in Italië meldt Esmé Scherrenberg zich afgelopen weekend op de sportcampus van Den Haag voor het Nederlands Kampioenschap judo tot 18 jaar. In de klasse tot 70 kg is ze een goede kanshebber voor de titel, maar evenzo zijn er een paar geduchte concurrenten onder de 20 beste judoka’s van Nederland.

Na sterke overwinningen op een judoka uit Limburg (ippon met ashi-guruma; beenworp) en Zuid-Holland (maki-komi offerworp doorgerold naar een houdgreep; ippon) treft Esmé haar grootste concurrent in de kwart finale. Bij de eerste actie van de tegenstandster komen de dames uit in grondwerk, waar Esmé direct in actie komt. Ze start met een sankaku-aanval, kan deze niet goed onder controle krijgen, maar weet hiermee wel de arm van de judoka uit Noord-Nederland te pakken te krijgen. Een sterke overstrekking (armklem) volgt, waarmee de tegenstanders tot opgave wordt gedwongen (ippon).

Na een schitterende beenworp (ashi-guruma tegen een Limburgse) in de halve finale komt onze plaatsgenoot tegenover een ander grote concurrent uit Zuid-Holland. De strijd gaat aanvankelijk gelijk op met relatief weinig actie van beide dames. Bijna wordt Esmé halverwege de partij uitgetild en op haar rug geworpen, maar op het laatst weet ze naar haar buik te draaien. Dan neemt Esmé in de slotfase van de partij een uchi-mata aanval van de Zuid-Hollandse over en werpt haar vol op de rug met een tani-otoshi. Ippon en de kampioenstitel voor Esmé! Een prachtig resultaat, die ze dik verdiend.

 

Volgend weekend zou ze afreizen naar Zagreb maar deze gaat vanwege het Corona-virus niet door. Nu dus wachten op de volgende Europacup selectieronde van de Judobond, om vervolgens kans te maken op uitzending naar de Europese – of Wereldkampioenschappen.