Judo Ryu Rijkse

Districtskampioenschap teams Midden-Nederland 24 mei 2014 in Ede

Het jongensteam -15 jaar begon met wat lichte onrust, door het ontbreken van de benodigde formulieren en de strenge weging. Door verschuivingen had het team wel een complete bezetting gekregen, maar kwamen Joep van Klaveren, Adyen de Souza en Matthijs van der Poel in een (te) zware klasse uit, dus dat betekende mouwen opstropen.
De eerste wedstrijd tegen Bushi Arnhem moest Diemas van der Horst tegen een Nederlands kampioen. Hij kreeg kansen maar moest uiteindelijk met slechts yuko zijn verlies nemen. Jaimy Stevens kwam uit tegen een NK-deelnmer en weerde zich kranig. Waza-ari verlies was helaas onvermijdelijk. Matthijs had het erg zwaar en moest voortdurend de verdediging in. Voor Adyen maakte een gewichtsklasse hoger in eerste instantie weinig verschil. Volwassen leverde hij met zijn vechtlust een pittige strijd maar moest verlies accepteren.
Joep ging de mat op met zijn focus volledig op de tegenstander en die moest naar de grond. Dat lukte met een indrukwekkende ipponwinst.
In de tweede wedstrijd tegen Theo Meijer Sport de latere nummer twee opnieuw een zware strijd. Diemas beet van zich af en wist het wapen van de tegenstander seoi otoshi te ontlopen maar door vermoeidheid kon hij dit niet volhouden. Jaimy kon door een goede focus zijn tegenstander het flink moeilijk maken, maar echte scoringskansen kreeg hij niet. Yuko verlies was het gevolg. Matthijs had wel scoringskansen tegen zijn fysiek sterke tegenstander maar waza ari achterstand kon hij niet meer goedmaken. Adyen ging het gevecht goed aan, maar zijn ervaren tegenstander bleek toch nog een maatje te groot. Joep mocht het opnemen tegen een gerenommeerd jeugdtalent maar tegen een ontketende Joep kon hij niet echt zijn punt drukken. Slechts door vermoeidheid van  Joep werd er een yugho gescoord. Hierdoor waren we niet geplaatst voor de halve finale, maar compliment voor onze jongens die van niemand onder de indruk waren en vol de strijd aan gingen. (Coach Harvey)
Het damesteam -12 jaar bestond dit jaar uit Esther Kempees, Sophie Kempees, Nine Klazema, Femke Hooisma en Esmé Scherrenberg. De meiden moesten helaas nadat de rest wel was gestart, nog even wachten voor ze konden beginnen aangezien op hun mat de senioren nog aan het judoën waren.
De eerste tegenstander was Hoogland. Alleen Esmé wist tegen dit team de winst naar zich toe te halen. Sophie moest helaas vanwege een blessure die weer opspeelde de wedstrijd staken en afzien van verdere deelname aan het toernooi. Hierdoor kon Nine een gewichtsklasse lichter gaan judoën maar had het team geen judoka meer in de klasse -32 kg. De tweede tegenstander was judo vereniging Theunissen. Esther wist haar tegenstander te verrassen met een mooie worp waarmee ze de eerste wedstrijd won. Helaas konden Nine, Femke en Esmé, ondanks sterk te judoën, hun tegenstanders niet verslaan waardoor ook deze wedstrijd werd verloren. Nadat de eerste drie meiden hun wedstrijd hadden verloren tegen de laatste tegenstander Bushi Arnhem, wist Esmé gelukkig de laatste wedstrijd met winst te beslissen. Met drie verloren wedstrijden vielen de meiden buiten de prijzen. Wel een zeer sportieve en gezellige dag gehad.(Coach Brian)
De jongens -12 traden in Ede met 5 man aan: Ruben de Boer, Melle Tuinman, Diemo Donkers, Rowen Soetowidjojo en Hidde Tuinman, plus natuurlijk de reservebank met Luc Nederpel en Bram van Vliet. Rowen en Hidde wisten mooie punten te scoren, maar voor Diemo, Melle en Ruben was de strijd te zwaar. Het niveau van de concurrentie was hoog en met name de lichtere mannen waren wat minder ervaren en behoren qua leeftijd eigenlijk nog tot de welpen categorie. Ondanks een goede inzet van het hele team in twee partijen tegen ploegen uit Nijmegen en Arnhem lukte het dit jaar helaas niet om de kruisfinales te halen. Luc en Bram ontpopten zich als enthousiaste coaches van de jongsten wat een goede teamsfeer opleverde.
(Coach Remco)
Dit jaar kenmerkten onze teams zich door jonge, soms onervaren of te lichte judoka’s. Er werden hierdoor geen andere teams verslagen, maar regelmatig kwam er toch een spetterende worp van Rijkse-zijde. De spirit was bijzonder goed. Als echte teams gingen de judoka’s iedere partij de strijd aan en steunden elkaar hierbij. Voor alle coaches een genot om met deze judoka’s te werken. Een gezellige middag en volgend jaar weer een nieuwe kans. (Coach Irma)