Judo Ryu Rijkse

Districtskampioenschappen tot 18 jaar – Ede 16 februari 2019

1e Esmé Scherrenberg

2e Josefien Poos

Beide dames hebben zich hiermee geplaatst voor het Nederlandse Kampioenschap tot 18 jaar

Een belangrijk moment voor de judoka’s tot 18 jaar, vanwege de plaatsing (nummers 1 t/m 3) voor het NK in Den Haag op 9 maart. Van Judo Ryu Rijkse waren er 5 judoka’s van de partij.

In de ochtend waren de meisjes aan de beurt. Femke Hooijsma stond als eerstejaars twee goede partijen te judoën, alhoewel ze zelf minder tevreden was over haar optreden. Ze kon de winst niet naar zich toe trekken, maar heeft nog twee jaren om zich te bewijzen in deze gewichtsklasse.

Josefien Poos (laatstejaars) deed het erg goed in de klasse boven 70kg. Twee overtuigende overwinningen met o.a. een mooie o-soto-otsohi. Ook de enige verliespartij had met wat meer zelfvertrouwen anders uit kunnen pakken, maar een 2e plaats op het podium is een goede prestatie en levert een ticket op voor het NK.

Esmé Scherrenberg heeft al heel wat prijzen van grote toernooien in haar kast, maar moet het toch iedere keer maar weer zien neer te zetten. Ze start met een flitsende links uitgevoerde uchi-mata en scoort solide in de volgende partij. In de finale blijkt Esmé nog wat last te hebben van de nasleep van griep, maar de titel hengelt ze netjes binnen.

De 14-jarige Arthur Schoenmakers doet mee aan zijn eerste DK tot 18 jaar en mist nog wat kg-en en ervaring in de klasse tot 46kg. Na een o-uchi-gari en schouderworp van zijn tegenstanders is zijn kampioenschap al snel voorbij. Teleurgesteld maar ook weer een moment van inzicht om keuzes te maken t.a.v. zijn wedstrijd carrière.

De 16-jarige Robbe Stout heeft zich na blessureleed in zeer korte tijd moeten voorbereiden op dit kampioenschap. Na een intensief trainingsprogramma van 5 weken kwam hij fit en gemotiveerd op de mat, maar het ging echter niet zoals hij wilde. Na een ippon door een schouderworp van zijn tegenstander, werd de herkansing een stuk spannender. Na een score van zijn tegenstander komt Robbe met een snel uitgevoerde tai-otoshi op gelijkstand. Helaas komt er in de eindfase van de partij opnieuw een score met een schouderworp van de tegenstander, waarmee het kampioenshap van Robbe eindigt.