Judo Ryu Rijkse

Esmé Scherrenberg pakt brons op het Nederlands Kampioenschap judo onder 18 jaar

In het sportcomplex T-kwadraat in Tilburg is onder grote publieke belangstelling gestreden om de podiumplaatsen van het Nederlands Kampioenschap judo onder 18 jaar. Van judo Ryu Rijkse hadden Josefien Poos en Esmé Scherrenberg zich geplaatst voor deelname aan dit belangrijke sportmoment, door bij de laatste vier op het Districtskampioenschap te eindigen. Beide dames komen uit in de klasse tot 70kg en trainen al heel wat jaren bij Judo Ryu Rijkse in IJsselstein en de laatste jaren ook bij Top Judo Utrecht. Esmé traint daarbij ook nog op het Regionaal Trainingscentrum Leusden bij Theo Meijer Sport.

Esmé Scherrenberg weet als 14-jarige heel knap een bronzen plak te veroveren. Maar ook Josefien (15 jaar) is met een 11e plaats niet onverdienstelijk in Tilburg.

Esmé start wat nerveus, maar met een relatief eenvoudige overwinning door een houdgreep. In de volgende partij een oudere en sterkere judoka van Sportinstituut Chris de korte. Hier kan Esmé niet domineren en ondanks dat ze geen score tegen krijgt, eindigt de partij in verlies door opgelopen straffen voor passiviteit en buiten de mat stappen. In de herkansing treft Esmé een judoka uit Oost-Nederland die weer met straffen wordt beslecht, maar nu in het voordeel van Esmé. De volgende ronde is weer tegen een judoka van het bekende Sportinstituut de Korte, maar nu scoort Esmé waza-ari met een mooie heupworp. Hiermee heeft Esmé de strijd om brons bereikt en die gaat tegen een trainingsmaatje van het RTC Leusden. Na een kleine anderhalve minuut strijd scoort Esmé met een sterke offerworp en is brons binnen.

Josefien komt in haar eerste partij direct onder druk te staan door haar tegenstandster uit Limburg. Ze krijgt een waza-ari score tegen, door een heupworp. Op de grond komt Josefien ook nog in een sterke sankaku-greep van haar tegenstandster, maar hier weet ze verrassend weer uit te draaien. In een volgende actie verrast Josefien haar tegenstandster met een snelle verwurging waardoor Josefien de winst pakt. in de volgende ronde komt ze echter tekort tegen een judoka uit Goes en dus verder in de herkansing. Hier komt josefien weer verrassend uit de hoek met een verwurging en dus mag ze weer een ronde verder. Hier treft ze een kleinere judoka uit Noord-Nederland en gaat Josefien goed het pakkingsgevecht aan. Ze rolt helaas twee keer in een heupworp en daarmee is haar kampioenschap met een prima 11e plaats helaas voorbij.

Heel erg leuk was dat Justin van Veen van onze club en Kyra van der Meijden van Judo Ryu Mackaay (trainingsmaatje in Utrecht) meegegaan waren om Josefien en Esmé aan te moedigen.