Judo Ryu Rijkse

Frans Odijk toernooi op 7 en 8 december 2013

Voor de eerste keer na het overlijden van Frans Odijk judoleraar van vereniging Duurstede, in mei van dit jaar, werd het toernooi gehouden waar zijn naam aan verbonden is. In 2011 werd hem nog de zesde dan uitgereikt waar Frans lang naar had uitgezien. Helaas heeft hij niet lang kunnen genieten van zijn rood-wit geblokte band. In 2012 werd hij ziek en werd het niet meer mogelijk de mat op te gaan. Zijn geest en naam zullen echter binnen de judowereld voortbestaan, onder andere door dit jaarlijkse toernooi in Wijk bij Duurstede.
Door de judoka’s van judo Ryu Rijkse zijn er flink wat prijzen in de wacht gesleept. Zoals gebruikelijk kwamen sommigen van hen uit via Top Judo Utrecht (TJU):
 
1e plaats:
Hidde Tuinman (TJU), Max van Burgel, Josefien Poos, Matthijs van der Poel (TJU), Bonno Verschuure,
2e plaats:
Arthur Schoenmakers, Melle Tuinman, Yentel Rison (TJU), Vincent de Bruin, Jaimy Stevens (TJU)
3e plaats:
Rowen Soetowidjojo, Jayden de Bruyn, Guus Grimbergen, Claudia van de Berg.
 
Op zaterdag begon Melle Tuinman direct met een zware partij, hij leek het onderspit te delven maar verraste tegenstander en publiek plots met een prachtige ippon.  Ook zijn tweede partij eindigde in ippon,  nu via een houdgreep.  Zijn laatste tegenstander bleek net te sterk,  maar Melle gaf een zware weerstand.  Keurige tweede plaats.
Arthur Schoenmakers begon wat onwennig en verloor zijn eerste partij. In de tweede bleef hij de opening zoeken en met succes.  De derde partij landde hij in een houdgreep maar nam in de vierde partij weer revanche met ippon. Een verdiende tweede plaats.
Luc Nederpel draaide drie zware wedstrijden tegen ervaren judoka’s. Vastbesloten om niet te vallen liep hij toch een beetje ongelukkig in een beenworp.  Zijn tegenstander ging snel door met een houdgreep waar Luc niet meer uit wist te komen. Ook de tweede en derde wedstrijd verliepen ongeveer hetzelfde. Luc heeft hard geknokt maar geen prijs.
Ook Femke Hooijsma trad aan in een sterke poule. Liet ze zich in de eerste partijen nog wat overrompelen,  in de laatste partij kwam ze los.  Ondanks een sterke wazari in haar voordeel zag ze na het eindsignaal de winst toch naar haar tegenstander gaan,  met 1 yugho meer.  Goed gestreden.
Rowen Soetowidjojo verloor de eerste wedstrijd op een net niet gelukte overname.  Vastbesloten het tij te keren beslechtte hij de tweede partij in 7 seconden met een prachtige Uchi-mata. Zijn derde partij duurde de volle speeltijd.  Vlak voor het eind maakte Rowen een snelle been techniek en sleepte op yugho de winst binnen. De laatste winst ging aan hem voorbij ondanks een mooie yugho.  Zijn sterke tegenstander maakte wazari en houdgreep. Derde plaats.
Hidde Tuinman begon zijn eerste partij wat losjes.  Al snel kwam hij op achterstand,  wat hem op scherp stelde.  Na een snelle wazari gevolgd door houdgreep beëindigde hij de wedstrijd. Zijn tweede partij duurde 7 sec, met een prachtige Utchi-mata,  net als Rowen op de mat naast hem. Met een krachtige O-Soto-gari besliste hij ook de laatste partij.  Eerste plaats.
Gido Steemers begon met een mooie waza-ari worp en houdgreep met ippon als resultaat. Daarna 3 goede partijen waarbij Gido niet tot een score kwam. Helaas verlies, maar in de vierde partij herwon hij de moed en trok hij met aanvallend judo de beslissing naar zich toe. Net buiten de prijzen, maar wel weer een judoervaring rijker.
Jayden de Bruyn en Max van Burgel moesten beide aantreden in de klasse tot 42kg met een aantal bekende tegenstanders. Jayden begon met een mooie ippon-overwinning door houdgreep. Ook de tweede partij werd gewonnen op scheidsrechter beslissing door aanvallend judo van Jayden. Helaas ging de derde partij verloren maar daarna heeft Jayden het weer goed opgepakt. Een kleine teleurstelling was de derde plaats met toch 4 gewonnen partijen van de 5. Maar dat kwam door het onderlinge resultaat en puntentotaal.
Ook Max stond weer goed te judoën. Na een ietwat onrustig begin meerdere partijen gewonnen met ippon door combinaties van worpen en houdgrepen. Een partij gewonnen op scheidsrechter beslissing door goed aan te vallen en de tegenstander geen kans te geven. De laatste partij was uiteindelijk om de eerste plaats in de poule. Aanvankelijk ging het gelijk op, maar met een mooie heupworp en daaropvolgende houdgreep met overtuiging gewonnen en eerste in zijn poule!
In haar eerste wedstrijd probeerde Josefien Poos een voetveeg, maar won met een heupworp, ippon. Haar tweede partij scoort ze eerst een waza-ari om vervolgens met een o-soto-gari, ippon te scoren. Ook de derde wordt gewonnen; Na veel worpen te hebben geprobeerd, kreeg de tegenstandster een shido vanwege krom staan. Josefien wint de wedstrijd en mag de eerste prijs in ontvangst nemen.
Karlijn van der Poel is een nog wat onervaren judoka. Ze was vooral bezig om zich staande te houden tegen de zeer ervaren judoka’s en dat lukte aardig. Uiteindelijk verloor ze alle drie partijen op ippon. Toch heel goed gedaan!
Op zondagmorgen waren als eerste de dames aan de beurt.
Claudia van den Berg had het niet gemakkelijk. In haar eerste partij tegen de latere winnares kwam ze mooi met een waza-ari voor, maar daarna had haar tegenstander voortdurend het overwicht doordat ze sneller een goede pakking had. Claudia belandde in een houdgreep waar ze niet meer uitkwam. In haar tweede wedstrijd tegen een kleinere tegenstandster speelde wederom het pakkingsgevecht een cruciale rol. De scheidsrechter bestrafte dit met shido vanwege passiviteit. Dit spoorde Claudia aan een tandje bij te zetten maar de scheidsrechter meende toch nog 3 keer shido te moeten geven waardoor de wedstrijd tot frustratie van Claudia, coach en ouders eindigde in hansoku-make verlies. In haar laatste partij had Claudia de knop weer om en won de partij tegen een bekende tegenstandster geroutineerd uit met ippon. Uiteindelijk een derde plek.
Yentel Rison werd gecoached door Topjudo Utrecht. Haar eerste wedstrijd won ze met waza-ari. Haar tweede wedstrijd ging na een prachtige getilde tani-otoshi met ippon haar kant op. In haar derde wedstrijd moest haar opponent na een arm overstrekking aftikken. In de finale ging de strijd aanvankelijk gelijk op, maar na een wat ongelukkig verlopen grondgevecht belandde Yentel in een kesa-gatame houdgreep. Goede tweede plek.
Na de dames waren de mannen aan de beurt.
Vincent de Bruin heeft met zijn oranje band nog weinig ervaring, en ging er zijn eerste wedstrijd nog wat te timide in, 2x waza-ari leverde ippon verlies op. In zijn tweede wedstrijd moest zijn tegenstanders geholpen worden door de EHBO. Bijna liet Vincent zich daarna verrassen toen zijn tegenstander wonderwel opgeknapt leek, maar gelukkig betekende aftikken van de opponent, toch ippon winst. Doordat hij zijn laatste wedstrijd ook met ippon won werd dit een mooie tweede plek.
Diemas van der Horst had het erg zwaar in zijn poule en gaf aan licht vermoeid te zijn. Dit was te zien in zijn pakkingsgevecht. Hij had moeite om een goede pakking te krijgen of te houden. In zijn laatste wedstrijd ging dit veel beter alleen werd deze wedstrijd op de grond beslist. Helaas geen winst
Misha Ruijgrok wordt zelden in een houdgreep geklopt. Door zijn flexibele snelle benen weet hij in een grondgevecht vliegensvlug het been van zijn tegenstander in te sluiten waardoor een houdgreep niet lukt. Helaas was deze tactiek niet voldoende om een partij te winnen, maar het blijft mooi om te zien.
Jaimy Stevens begon sterk en wist twee wedstrijden op rij te winnen. In de finale dacht hij na een mislukte aanval de pakking los te laten om opnieuw te beginnen maar zijn tegenstander zette snel een sutemi offerworp in waar Jaimy eigenlijk nooit intrapt. Tot zijn ontzetting leverde dit ippon op en dus een tweede plek.
Matthijs van der Poel judode zijn eerste partijen uitstekend. Een sutemi nam hij over en won met een solide houdgreep met ippon. De tweede partij won hij eveneens door een houdgreep. De derde partij moest Matthijs vol aan de bak en dankzij een shido werd deze in zijn voordeel beslist. Zijn laatste partij scoorde Matthijs al snel een yuko. Zijn tegenstander was nauwelijks in staat om zich te herstellen en lag op zijn rug. Prachtige ippon en een verdienstelijke eerste plaats.
Na goed werk van Bonno Verschuure in twee eerdere toernooien dacht wilde hij laten zien dat het geen toeval was. Hij pepte zich op voor de eerste partij. Hij moest vol aan de bak, maar uiteindelijk wist Bonno een yuko te scoren en won de partij. In zijn tweede partij dacht hij dit moet sneller. Na een yuko score volgde een prima beenveeg waarbij hij de tegenstander gelijk tegen de grond drukte. De wedstrijd was voorbij binnen een minuut. De derde en laatste partij was al afgelopen na 20 sec. Bonno scoorde prachtig met een uchi-mata. Een solide eerste plaats.
Adyen de Souza startte na een flink gevecht met een verlies door een score met uchi-mata. Ook zijn tweede en derde partij waren pittige gevechten van lange duur. Beide werden met yuko verloren. Na wat peptalk knokte Adyen zich, ondanks een verwurging van zijn tegenstander, naar een overwinning.
Guus Grimbergen is derde geworden in een poule van 4. Eerste partij knap gewonnen met een verwurging. In zijn tweede partij kwam Guus helaas in het spel en de schouderworp van zijn tegenstander. Maar dat was geen schande want dit was een zeer ervaren judoka die op NK-niveau presteert. Helaas heeft Guus zijn laatste partij moeten opgeven wegens schouderblessure. Zijn schouder was uit de kom geschoten. Na een pijnlijke rit richting Antonius ziekenhuis zat de schouder er al snel weer in. Rontgenfoto’s zagen er gelukkig goed uit, dus nu wat rust in een mitella. Na een lange dag kon Guus wel tevreden terugkijken op zijn goede prestatie.
Met dank aan de coaches Remco, Frank, Peter, Edward, Harvey, Addie, Thomas en Marcel + Fred van Top Judo Utrecht.
FO 7 dec 2013 (1) FO 7 dec 2013 (4)