Judo Ryu Rijkse

Frans Odijk toernooi Wijk bij Duurstede 3 en 4 december 2022

Op zaterdag 3 december waren er vijf judoka’s van Judo Ryu Rijkse onder leiding van Josefien Poos en Laura Cosentino afgereisd naar Wijk bij Duurstede, om hier weer eens een echt toernooi mee te doen.

Oan Meijer en Kian Rink waren in de 1e ronde aan de beurt. Oan verloor zijn eerste partij al in een paar seconden, de 2e partij ging al wat beter maar werd ook verloren met een ippon. Voor de 3e partij hield hij zich goed aan de opdracht om zijn maatje met zich mee te nemen, maar raakte wat afgeleid. Geen medaille, maar wel weer ervaring opgedaan.

Kian had er veel zin in en won zijn eerste partij met 2 waza-ari’s. Ook zijn 2e partij was binnen met winst, waarna de derde partij tegen een felle jongen was die meerdere keren meeviel met zijn worp. Dit mag vanwege veiligheid niet in de -10 leeftijdsklasse en bij de 3e keer raakte Kian daardoor geblesseerd. De verboden handeling werd door de scheidsrechter bestraft met een hansoku-make (diskwalificatie), waardoor de winst naar Kian ging. Ondanks pijn aan zijn been, wilde Kian toch nog de 4e partij spelen. Hij was goed aan het werk, maar moest toch opgeven. Uiteindelijk bleek hij de meeste punten te hebben in zijn poule en wist een verdiende 1e plaats te bereiken.

Suze van Zantwijk werd in haar eerste partij geworpen met een hele mooie uchi-mata, maar had daarmee veel pijn aan haar bovenbeen opgelopen. Helaas moest ze hierdoor haar toernooi staken.

In de middag betraden Diego van Oort en Christoff Brouwers de tatami. Diego had er veel zin in vandaag, ook als verloor hij zijn eerste partij met een ippon. De tweede partij had hij een gelijkwaardige tegenstander, verloor deze met een waza-ari maar kwam gewoon lachend de mat af. Zo leuk vond het om partijen te maken, de goede spirit. De derde partij was hij weer lekker aan het judoën en won door een straf van zijn tegenstander, maar zijn laatste partij kwam Diego tekort voor de winst. Een leerzaam toernooi voor Diego.

Christoff speelde een paar mooie partijen. De eerste partij werd verloren met een snelle ippon, maar in de tweede partij bleef hij al beter staande. Met een aantal mooie aanvallen van zijn kant, werd de partij in de laatste paar seconden toch nog verloren. De derde partij ging Christoff gelijk het gevecht aan en hij wist een mooie o-soto-gari (beenworp) te maken en gelijk daar achteraan een houdgreep. Hiermee won hij de partij. Ook zijn vierde wedstrijd was een prima partij, maar de winst moest hij voorbij laten gaan.  De laatste partij ging ook erg goed en dankzij een mooi beenworp en houdgreep wist hij deze te winnen. Christoff heeft uiteindelijk een mooie vierde plek weten te bemachtigen!

Op zondag kwamen onder leiding van Jaimy Stevens in Wijk bij Duurstede eveneens vijf judoka’s van Judo Ryu Rijkse in actie op het 34e Frans Odijk toernooi.

In de eerste groep was dit Jayden Hoogeveen. Na een eerste partij waarin hij duidelijk de betere judoka was, moest hij de volgende wedstijd hard aan de bak. Jayden had ook hier de overhand, maar kreeg zijn tegenstander niet op de rug. Door zijn inzet en aanvallen konden de scheidrechters echter niet anders dan hem als winnaar aanwijzen door 3 shido’s (straffen) te geven aan zijn tegenstander. In de laatste partij moest Jayden het opnemen tegen een goede tegenstander voor de poulewinst. Helaas was deze jongen net iets sterker dan Jayden. Dit resulteerde in een mooie 2e plaats.


In de volgende groep kwamen Esra de Boer en Noa van Dijk de mat op. Esra schoof door naar een zwaardere categorie, maar wist het hier heel spannend te maken. Eén meisje had alles gewonnen en was al kampioen op het moment had Esra met 2 verliespartijen nog moest strijden voor een medaille. Dit deed ze met een mooie ippon-winst. Hierdoor was er echter een gelijke stand gekomen tussen drie dames, waardoor ze nog een keer tegen elkaar moesten. De eerste partij kon ze helaas niet winnen, waardoor ze in de tweede alles moest geven voor een podium plek. Het was een enorm zware partij die gelijk op ging, maar waarin Esra net de bovenliggende partij was. Diep in de golden score met de stand op 2 straffen voor beide judoka’s wist Esra een prachtig punt te scoren, direct ippon! Esra kwam met deze overwinning uiteindelijk op de 3e plaats.

Noa zat in een poule met veel ervaren judoka’s. Dat vond ze een beetje spannend maar ze wilde wel heel graag haar beste judo laten zien. Doordat er maar 2 tegenstanders waren moest Noa wel lang wachten tot ze kon beginnen. Helaas waren beide tegenstandsters in de eerste ronde te sterk voor Noa. In de tweede ronde, tegen dezelfde tegenstanders, kon Noa meer van zichzelf laten zien. Toen ze eenmaal haar eigen pakking had kon ze aardig meedoen en zelfs bijna scoren. Toch verloor ze ook in deze ronde beide partijen. Maar met goed judo kon ze trots op het podium staan; Ze kreeg de 3e plaats uitgereikt.

In de laatste groep zaten Ruben de Boer en Thomas Boskeljon. Beide judoka’s kwamen uit in de druk bezette categorie -66 kg. Deze was dan ook opgesplitst in 2 poules van 6 judoka’s, de jongens van Judo Ryu Rijkse waren over deze poules verdeeld. Ruben was zeer gemotiveerd om zich vandaag te laten zien. De eerste twee partijen kon Ruben er net niet aan te pas komen. Daarna ging bij hem de knop om. In zijn derde partij wist hij met een mooie waza-ari tegen een jongen, waar hij vaak tegen gespeeld heeft. De voorsprong hield hij vast tot het einde van de partij. In zijn voorlaatste partij ging Ruben door zijn enkel, waardoor hij geen volledige weerstand meer kon bieden. Na een rondje koelen bij de EHBO wilde hij toch graag verder. In zijn laatste partij moest Ruben het daarom snel zien af te ronden. Een onverwachte schouderworp verraste zijn tegenstander die vol op zijn rug ging met ippon. Ruben had door eerder met een waza-ari te winnen net te weinig punten voor het eremetaal, maar kan erg trots zijn op zijn mentaliteit en doorzettingsvermogen.

Thomas had het in zijn poule erg zwaar. Door een lastige loting moest hij tegen een hele goede jongen in zijn eerste partij. Door goed te knokken en op zoek te gaan naar zijn eigen pakking kon Thomas het goed volhouden. Helaas kwam ongelukkig ten val op zijn pols. Hierdoor ging de partij uiteindelijk verloren. In de volgende wedstrijden bleef Thomas last houden van de blessure en kon daardoor niet zijn beste spel laten zien. Op advies van de EHBO heeft Thomas zijn laatste partij niet meer gedraaid. Een ongelukkige dag voor Thomas, maar hij is vastberaden zijn judo wel te laten zien bij het volgende toernooi, DK -18.