Judo Ryu Rijkse

Heide toernooi Ede 14 juni 2014

Uitslagen:
1e Hidde Tuinman, Jaimy Stevens
2e Justin van Veen
3e Matthijs van der Poel, Josefien Poos
 
Op 14 juni 2014 deed Judo Ryu Rijkse mee met het 21ste Heidetoernooi. In de loop der jaren is dit toernooi uitgegroeid tot een groot internationaal toernooi met ca 700 deelnemers uit diverse landen.
In de eerste groep waren de jongens in de leeftijdscategorie -15 aan de beurt.
Op mat 1 was Gido Steemers ingedeeld in klasse -34kg. Hij maakte een mooie start met ipponwinst en bereikte hiermee de kruisfinale. Daarna trof hij echter twee maal een veel meer ervaren wedstrijdjudoka, waarmee het toernooi voor hem ten einde was.
Op mat 5 waren Matthijs, Jaimy en Diemas ingedeeld in de klasse -46kg.
4 poules van 4 deelnemers waarvan de nummers  1 en 2 zich plaatsten voor een afvalronde.
Diemas van der Horst moest naar een hogere klasse. Hij liet zich absoluut niet kennen en met zijn sterke wapen de koshi guruma won hij drie wedstrijden glansrijk In de kruisfinales liet hij zich volledig verrassen door een offerworp die ippon tegen betekende en dus einde toernooi. Over het judo in de poule mag hij zeer tevreden zijn, al had er nog meer in gezeten.
Matthijs van der Poel won in de subpoule en kwartfinale iedere wedstrijd binnen 10 seconden met harai goshi of uchi mata. In de halve finale wachtte clubgenoot Jaimy Stevens. Door het gemak in de eerste ronden werd hij overrompeld door een ontketende Jaimy en moest als snel een yuko incasseren. Hij herstelde knap met een waza-ari score, maar ook Jaimy deed van zich spreken met waza-ari en vervolgens houdgreep. Het werd een  mooie bronzen plak voor Matthijs.
Jaimy Stevens kende een uitstekend toernooi. drie keer ippon in de groepsfase leverde een eerste plek op in de poule. Na een vrijloting wachtte Matthijs hem op in de halve finale. Helaas troffen ze elkaar niet in de finale want zij waren duidelijk de sterkste judoka’s van deze klasse. Na winst op Matthijs trof Jaimy een tegenstander die hij in de poule al was tegengekomen. Twee keer waza-ari betekende ippon en dus toernooiwinst tot zijn grote plezier.
Stijn Smits deed voor het eerst mee aan een groot toernooi. Hij moest heel erg wennen, maar deed zeker goed zijn best. Een mooie start van dit leerpoces.
Ook voor Ruben de Boer is het zaak ervaring op te doen op dit soort grotere evenementen. Maar Ruben luisterde goed naar de aanwijzingen en had er veel plezier in en daar begint het mee.
Bonno Verschuure had sterke tegenstanders. Hij had niet helemaal zijn dag maar liet wel zien dat er potentie is. Volhouden is het devies.
Mathilde Poos heeft het als oranje bander tegen veel zware tegenstandsters met veel ervaring heel erg netjes gejudood. Geen winst, maar wel een knappe prestatie.
Esther Kempees was bijzonder nerveus en wilde eigenlijk niet de mat op.  Met enige druk ging ze uiteindelijk toch en heeft toen heel mooi staan judoën. Het plezier leek ook terug te komen en die overwinning heeft ze mooi geboekt.
Josefien Poos heeft heel mooi staan judoën. Er waren paar zware partijen maar door soms heel defensief te judoën en niet op te geven won ze dan uiteindelijk toch ook deze krachtmetingen. Met een verdiende derde plaats een mooi resultaat.
Femke Hooijsma had het erg zwaar. Ze werd soms verrast door de tegenstander en had ook erg last van haar knie. Toch ging ze iedere partij vol goede moed er  in en heeft hard gewerkt.
Tessa Steemers zat een te zware gewichtsklasse. Echt iets inbrengen was dan ook lastig, maar ze deed wat ze kon.
Hidde Tuinman was weer goed op dreef. Hij wist al zijn partijen met overmacht te winnen. Na een paar goede partijen in de poule stevende hij via de kruisfinales af op de hoogste podiumplaats. Een mooie nummer 1 plaats voor Hidde.
Ook Rowen Soetowidjojo begon sterk in zijn subpoule. Na een paar mooie overwinningen strandde hij echter helaas in de kruisfinale. Jammer, maar hij heeft een goed seizoen gedraaid.
Justin van Veen maakte zijn come-back na een lange tijd afwezigheid op de judomat. Met heel wat minder trainingsuren in zijn lijf dan zijn tegenstanders,  liet hij echter zien zijn judotalent niet te hebben verloren. Na een voorzichtige start kwamen de overwinningen meer overtuigend en wist hij het tot een tweede plaats te schoppen.