Judo Ryu Rijkse

Het topjudotoernooi in Almere

Op het topjudotoernooi in Almere (zondag 24 november) komen 12 judoka’s van Judo Ryu Rijkse in actie. Als eerste in de vroege ochtend zijn Thomas Boskeljon en Isabella Rietveld aan de beurt. Na een iets te voorzichtig ingezette partij komt Isabella op dreef en wint met aanvallend judo al haar partijen, een verdiende 2e plaats. Thomas start met 2 verliespartijen maar weet daarna de focus op judo te krijgen in plaats van de pijntjes. Hij scoort met een mooie yoko-guruma overname waza-ari en daarna nog een ippon met een schitterende schouderworp op 2 knieën. Net niet genoeg voor een podiumplaats, maar zeker veel wijzer geworden op mentaal vlak.

Meteen er achteraan komen Ruben de Boer en Jens van Batenbrug in actie. Voor Jens is het zijn eerste grote toernooi en de catacomben van Almere maken nog indruk op hem. Hij scoort diverse keren knap met tani-otoshi maar is soms afgeleid en laat zich dan verrassen. Na een gelijkstand worden 2 partijen opnieuw gespeeld, maar hier kan Jens niet de benodigde punten voor het podium pakken. Ruben staat steeds beter te judoën en weet met een ippon voldoende punten binnen te halen voor een verdiende 3e plaats. Een prima optreden op het goed georganiseerde toernooi in Almere voor zowel Jens als Ruben.

 

In het volgende tijdsblok gaan Esra de Boer, Layla van Doorn, Zoey van Ieperen en Francesca Rietveld  de mat op. Francesca en Esra treffen een zware poule met hoge banders, zwaardere èn oudere judoka’s. De dames werken echter zeer goed en dat is wat je nodig hebt om je te ontwikkelen. Esra blijft 5 partijen sterk staan en weet gevaarlijke aanvallen te plaatsen tegen lange tegenstandsters.  Francesca blijft koel en weet met een eindoverwinning de 3e plaats in de wacht te slepen. Voor Layla is het vooral ervaring opdoen op een dergelijk groot evenement. Dat was nog lastig, maar de wil om te winnen gaat haar zeker verder brengen als ze blijft volhouden. Zoey was gespinsd op de titel en had hier goede kansen. Ze startte heel sterk met mooie worpen en een goede focus. Na een gelijkstand met 3 judoka’s moest zij evenals Jens nog een keer de strijd aangaan. De pittige partijen die volgden waren mentaal nog wat te lastig voor Zoey, maar desalniettemin mocht ze een mooie 3e prijs in ontvangst nemen.

  

Jayden Hoogeveen ging onder leiding van zijn vader in de middag aan het werk. Jayden had last van zijn enkel en was ook niet alert in zijn eerste partij. Daarna kwam er meer energie en felheid in zijn spel en heeft hij een goede strijd geleverd. De laatste pot vroeg nog wat doorzettingsvermogen, maar dit leidde tot een mooie partij. Doorzetten is ook het devies voor Jayden.

De 16- en 17 jarigen Esmé Scherrenberg, Robbe Stout en Josefien Poos kwamen als laatsten in actie. Robbe had coach Joris Hoedeman bij zich, maar kwam niet lekker in zijn spel. Hij legt te veel druk bij zichzelf, waardoor het moeilijk is optimaal te presteren. Desalniettemin weet hij er een 3e plaats uit te halen en de potentie om een volgende keer beter te presteren is er.

Esmé was naar Almere afgereisd om haar wedstrijdritme te behouden. Na een snelle overname op een zwarte bander komt ze tegen een sterke concurrente. Met een o-soto-gari aan het begin van de partij wordt de winst echter veilig gesteld. Met daarna nog winst door een harai-goshi en sterke sankaku techniek komt Esmé overtuigend op een 1e plaats.

Josefien Poos kwam in Almere voor het laatst de wedstrijdmat op. Na een lange periode te hebben deelgenomen aan de wedstrijden heeft ze gekozen om meer tijdsruimte te creëren voor haar opleiding en andere activiteiten in de creatieve sector. Josefien sluit na een eerste plaats op ons eigen IJsselsteins judotoernooi, spetterend af met een 1e plaats in Almere. Heel knap pakt ze twee keer de winst binnen 20 seconden met een heupworp en houdgreep tegen een judoka uit Dordrecht. Tegen een bevriende judoka uit Houten, die op hoog judoniveau acteert, speelt Josefien twee spannende partijen. Door een ippon-overwinning met verwurging is de hoogste plaats op het erepodium echter voor Josefien! Een mooie afsluiting van haar wedstrijdtijd.