Judo Ryu Rijkse

Internationaal Hoogland Toernooi

Op zondag 2 februari 2014 werd voor de 21ste keer het  Internationaal Judotoernooi Hoogland gehouden. Met deelnemers uit Duitsland, Tsjechië, en België en omdat dit het laatste meetmoment voor de districstkampioenschappen is, een hoogstaand internationaal judotoernooi voor de jeugd.
Judo Ryu Rijkse kwam met 14 judoka’s waaronder een aantal via TJU op de tatami.
Prijswinnaars:
1e: Hidde Tuinman,
2e: Esmé Scherrenberg, Michelle Pfeiffer
3e: Claudia van de Berg, Matthijs van der Poel
In de eerste groep maakte Jayden de Bruyn zijn debuut in de -15 klasse en deed dat zeker niet onverdienstelijk. Zijn eerste partij scoorde hij een mooie waza-ari door zijn tegenstander goed op de rug te duwen na een mislukte aanval. Houdgreep leverde ippon op. Zijn tweede partij tegen een Tschechische tegenstander verliep moeizaam doordat Jayden het pakkingsgevecht verloor. Zijn tegenstander kon keer op keer een worpinzetten voordat Jayden beethad. Partij 3 was een mooie houdgreep ipponoverwinning. De tegenstander in partij vier was te sterk, waza-ari verlies betekende einde toernooi, maar een hele knappe prestatie in dit veld.
Ook Gido Steemers maakte zijn debuut in de leeftijdscategorie tot 15 jaar. Hij begon voortvarend tegen een Duitser, door met een mooie worp waza-ari te scoren. In de volgende partij tilde Gido zijn tegenstander enkele keren volledig van de mat, maar wist niet zo goed welke kant hem op te werpen. Hij belandde hierdoor zelf op zijn rug en kreeg ippon tegen. In de verliezersronde was het weer Gido die de boventoon voerde. Hij scoorde eerst met een worp en rondde de partij daarna af met een houdgreep. Het verhaal eindigt in de 4e ronde met een te sterke regenstander.
Jaimy Stevens moest na de weging over gepouled worden naar de -42kg klasse. Hierin weerde hij zich kranig, maar hij kwam duidelijk kracht tekort. Twee keer verlies betekende einde wedstrijd. Als Jaimy gewend is aan deze gewichtsklasse zullen zijn kansen vast weer keren, want hij heeft al wat mooie toernooien afgewerkt in de afgelopen periode.
Diemas van der Horst kwam ook uit in dit veld van 20 deelnemers. Zijn eerste partij was een hele lange. Tegen een bekende tegenstander werd het pleit pas in de golden score beslecht. Een mooie ippon betekende een volgende ronde. HIerin kwam hij een tegenstander tegen die te sterk was. Diemas’ aanvallen waren van te grote afstand om de tegenstander echt in de problemen te brengen. Zijn laatste partij was een zeer ongelukkige. Door zijn overmacht leek het een eenvoudige overwinning te worden maar na een ongelukkig verlopen grondgevecht belandde hij in een houdgreep waar hij niet binnen de tijd uitkwam.
MIchelle Pfeijffer maakte haar debuut in de leeftijdsgroep -18. Hierin trof ze helaas maar een tegenstander waartegen ze twee keer uitkam. MIchelle is relatief onervaren maar boekt elke keer vooruitgang. Hoewel haar tegenstander duidelijk te sterk was, liet ze zich niet uit het veld slaan, nadat ze een medaille in ontvangst mocht nemen toonde ze een glimlach van oor tot oor.
Adyen de Souza kwam uit via TJU. In zijn eerste partij moest de tegenstander opgeven na een verwurging. In zijn tweede partij was Adyen de onderliggende partij tegen een sterke tegenstander. HIj kwam niet aan zijn eigen spelletje toe. Zijn derde partij sleepte hij knap binnen, maar in zijn vierde partij moest hij aan de bak tegen een clubgenoot van TJU. Adyen belandde in een houdgreep waar hij knap uitdraaide, echter Aron van Kesteren had het betere van het spelen besliste de wedstrijd in zijn voordeel.
Matthijs van der Poel (deelname via TJU) liet heel mooi soeverein judo zien waarop weinig valt aan te merken. Hij ontwikkelt zijn afwachtende stijl naar een meer aanvallende, maar zijn specialiteit blijft toch de overname. Drie spetterende overnames brachten hem in de halve finale tegen de latere winnaar. Deze was net wat sterker waardoor Matthijs werd veroordeeld tot de wedstrijd om de derde plek. Hierin liet hij zijn tegenstander volledig kansloos na wederom een overname. Een hele mooie prestatie in een veld van 19 deelnemers.
Max van Burgel kwam ook voor de eerste keer uit in de -15 leeftijdsgroep. Dit viel niet mee. twee keer verlies betekende uitschakeling. Max leek in eerste instantie wat beduusd maar kon het al vrij snel relativeren.
Robbe Stout is vrij onervaren als wedstrijd judoka, in zijn eerste partij werd hem dat fataal doordat hij zijn pakking losliet, maar wist zijn volgende partij prachtig te winnen na twee tani-otoshis die tezamen ippon opleverden. Zijn derde partij betekende ippon verlies, maar Robbe heeft een vracht aan ervaring opgedaan.

Hidde Tuinman (via TJU) opende sterk met een uchi-mata die werd beloond met een wazari. Via een houdgreep schreef hij de partij op zijn naam.  De tweede partij was wat moeilijker tot een einde te brengen : Hidde won uiteindelijk op beslissing.  De derde partij won hij op ippon met een sterk uitgevoerde O-uchi-gari,  de vierde met een utsuru-goshi (wisselheup). In de finale stond hij tegenover een bekende van TJU, en met een wazari en afrondende houdgreep haalde hij de eerste plaats.
Rowen Soetowidjojo opende sterk met een beenworp.  Zijn tweede partij eindigde door een houdgreep van zijn tegenstander in verlies.  De volgende partij wist hij weer te winnen met een schitterende O-uchi-gari. In de laatste partij wist Rowen geen lekkere pakking te krijgen en liep wat ongelukkig in een overname.  Helaas te weinig voor een prijs,  maar goed gedaan!
Luc Nederpel stond die morgen met buikpijn op, maar trad toch aan,  de doorzetter. Zijn tegenstanders bleken echter erg ervaren te zijn.  Luc scoorde geen punten maar wel 10 punten voor doorzetten!
Femke Hooijsma vocht een zwaar toernooi.  Het lukte haar niet om haar partijen om te zetten in winst.  Ze ging zonder prijs naar huis,  maar wel met een ervaring rijker.
Esmee Scherrenberg stond keihard te werken.  Met sterk en krachtig judo won ze haar eerste twee partijen overtuigend met een combinatie van houdgreep en worpen.  In de finale kwam ze echter net te kort.  Een uitstekend toernooi met een prachtige tweede plaats.
Bonno Verschuure won zijn eerste partij met overtuiging door middel van een mooie O-uchi-Gari. Hij scoorde een prachtige ippon. Echter de volgende 2 wedstrijden werden verloren met ippon. Bonno had het hier zwaar maar ging strijdend ten onder. Het werd duidelijk dat de tegenstanders erg ervaren waren en goed in elke richting op judo-en
Nogal verkouden begon Claudia van den Berg met haar wedstrijden. Maar ze deed het goed, haar eerste wedstrijd werd gewonnen door op de grond een goede kesa-katame uit te voeren. Daarna een partij verloren door een houdgreep, waar ze niet uit kon komen. De volgende wedstrijd om de derde plek hield ze zich goed staande, trok de  tegenstander elke keer goed uit balans bij haar aanvallen . Hierdoor kon Claudia blokkeren en zelf een heupworp inzetten. Ze maakte hiermee een prachtige ippon en pakte de 3e plaats.
 
Met dank aan alle coaches: Frank S., Harvey, Remco en Frank K.