Judo Ryu Rijkse

Internationaal Residentie toernooi Den Haag 2014

Residentie toernooi Den Haag 8 en 9 november 2014
Op zaterdag 8 november streedt een aantal judoka’s van Judo Ryu Rijkse deels via Topjudo Utrecht mee met het internationale Residentietoernooi in Den Haag. Binnen korte tijd is dit toernooi uitgegroeid tot een van de grootste van Nederland met 1250 deelnemers uit Nederland, België, Groot-Brittannië, Ierland, Duitsland, Finland en Letland.
Claudia van den Berg werkte hard o.a. tegen een Britse judoka, maar kon niet doordringen tot een volgende ronde in de poule. Kwestie van ervaring opdoen.
In een poule van 34 judoka ‘s kwam Jaimy Stevens in zijn 1e partij tegen een sterke tegenstander 30 seconden voor tijd een shido tegen. In zijn tweede wedstrijd had hij voortdurend overwicht en bleek een yuko voldoende voor de overwinning. Helaas raakte hij geblesseerd aan zijn voet, waardoor hij zijn derde wedstrijd al snel op moest geven.
Diemas van der Horst kwam in dezelfde klasse uit de -50 kg. In de eerste wedstrijd kwam hij er niet goed aan te pas en betekende twee keer waza-ari einde wedstrijd. In zijn tweede wedstrijd bleek een ko uchi gari fataal want deze werd gevolgd door een houdgreep en dit betekende einde toernooi.
Rowen Soetowidjojo kwam uit in een poule van 20 judokas in de klasse -42 kg. Zijn eerste partij leek uit te draaien op een passief shidofestival waarbij hij net een shido voorstond. Totdat hij zich in het grondgevecht liet kantelen en via houdgreep ging deze wedstrijd ongelukkig verloren. Helaas raakte zijn schouder weer geblesseerd waardoor hij niet meer in de herkansing kon uitkomen.’
In de avond was Thimon van Gestel aan de beurt om zijn debuut te maken in de categorie tot 21 jaar. Na een mooie 1e winstpartij met een goed volgehouden armklempositie, waren de tegenstanders een maatje te groot. Wel prima ervaring opgedaan met het pakkingsgevecht en goed gewerkt.
De volgende dag waren alle gewichtscategorieën tot 18 jaar aan de beurt voor het eerste meetmoment voor uitzending naar internationale toernooien (Europa Cups) in het buitenland. Dat betekende dus een volle bezetting.
Vroeg in de ochtend waren Yentel Rison en Tessa Steemers als eerste op zondag van de partij. Voor Tessa eindelijk eens in haar eigen categorie tot 18 jaar en 44kg , maar direct met judoka’s die al op Europa Cups draaien. Met een prima aanvallende start wist ze beide partijen gevaarlijk uit de hoek te komen. Scoren lukte echter nog niet.
Yentel begon in de klasse tot 57kg iets te afwachtend waardoor een score uitbleef en een straf in haar nadeel uitpakte. In de verliezersronde kwam ze echter in een goede flow. Met spetterende worpen wist ze 3 keer een ippon en applaus te scoren met een linkse schouderworp. Met nog een keer waza-ari en houdgreep erbij stond Yentel in de kleine finale om de 3e plaats. Helaas kwam ze hier wat zelfvertrouwen te kort en belandde net naast het erepodium. Een vijfde plaats van de 20 deelnemers was niet wat Yentel voor ogen had, maar is zeker een resultaat om trots op te zijn.
Bonno Verschuure heeft nog te weinig trainings- en wedstrijduren in zijn lijf om ver te komen in de poule van 39 deelnemers tot 55kg. Hij verraste echter met een ko-uchi-gari en kwam op yuko voorsprong in de 1e partij. Helaas werd hij door zijn tegenstander toch nog op verlies gezet. Ook de 2e partij ging Bonno, door een mooie o-uchi-gari met waza-ari aan de leiding. Hij rolde echter onfortuinlijk in een armklem en was zo uitgeschakeld.
Voor Arne Steemers is de klasse tot 66kg (62 deelnemers) eigenlijk nog een te zware. De eerste partij belandde hij op zijn rug, maar daarna was het Arne die scoorde met een heupworp en sankaku. De volgende ronde ging zeker niet slecht, maar kwam hij vooral kracht tekort. Na lange wachttijden was ook zijn toernooi ten einde.