Judo Ryu Rijkse

Josefien Poos en Esmé Scherrenberg plaatsen zich voor het NK tot 18 jaar

Heel ongebruikelijk, werden de districtskampoenschappen van Midden-Nederland dit jaar gehouden op een zondag. In de vroege ochtend van 18 februari stonden de dames op de weegschaal in sporthal ’t Riet in Ede. Voor Femke Hooijsma was het als 13-jarige vooral het opdoen van ervaring in deze leeftijdsklasse. Zij kon niet tot scoren komen tegen de latere nummer 1 en 3 van het podium, maar toonde haar progressie.

Josefien Poos en Esmé Scherrenberg zaten samen in de klasse tot 70kg. Josefien wint haar eerste partij heel sterk met 2 waza-ari’s en komt dan direct clubgenoot en vriendin Esmé Scherrenberg tegen. Een goede partij maar uiteindelijk verliest Josefien deze door een houdgreep van Esmé. In de 3e ronde moet een tegenstandster vanwege een hechting in haar wenkbrauw opgeven en daarmee kwam Josefien op de 3e plaats van het podium. Belangrijker echter is dat ze zich hiermee heeft gekwalificeerd voor het NK op 10 maart in Tilburg.

Esmé begint na een vrij-loting tegen Josefien met een ippon-winst. Door de lage bezetting in deze klasse kwam ze hiermee direct in de finale die ze al snel wint met een verwurging. Weer een mooie kampioenstitel voor de 14-jarige Esmé, die daarmee ook op 10 maart af zal reizen naar Tilburg voor het NK.

In de middag alle jongens in de klassen tot 66kg (Rowen Soetowidjojo, Justin van Veen en Diemas van der Horst), tot 73 kg (Robbe Stout) en tot 81kg (Max van Burgel). Rowen laat goed judo zien maar wordt in zijn eerste partij overgenomen. In de volgende ronde staat hij knap op voorsprong maar na een worp van zijn tegenstander moet hij de goldon score in. Hier is het heel spannend maar legt Rowen die eigenlijk nog wat licht is in de gewichtsklasse, het helaas af. De voorbereiding van Justin was door een lichte hersenschudding en gat in zijn hoofd niet zoals bedoeld. Desondanks staat hij sterk op de mat en haalt hij alles uit de kast om de partij naar zich toe te trekken. Na 2 ronden is het voor hem echter helaas over en uit. Diemas komt in zijn eerste ronde al snel in een armklem. In de volgende ronde meer strijd maar ook Diemas komt niet verder dan 2 partijen.

Met zijn 74 kg is Max in de klasse tot 81kg nog wat licht en hij heeft last van zenuwen. Dit kost hem veel kracht, maar hij doet het prima. In de eerste ronde komt hij op een mooie voorsprong maar loopt hij in de laatste seconde tegen een score van zijn tegenstander aan. In de partij daarna weer de sterke vechtlust van Max en uiteindelijk een ippon-score met ko-uchi- maki-komi. De zenuwen blijven hem ook bij zijn 3e partij nog parten spelen en daarmee helaas einde toernooi. Maar de progressie door de trainingen in Leusden is goed zichtbaar en het is nu verder bouwen voor hem.

Robbe is door een hardnekkige elleboogblessure al sinds november niet meer volop aan het trainen. Gelukkig is het herstel voldoende om mee te doen aan het DK waar hij naar uitkeek. In de eerste ronde een mooie snelle score met tani-otoshi. Daarna helaas twee keer verlies waarvan de laatste door een sankaku. Jammer, maar het was een prima optreden van Robbe, die na volledig herstel hopelijk weer volop kan trainen en dan zeker van zich zal doen spreken.