Judo Ryu Rijkse

Judovrienden Frank Kruit en Tim Helbers behalen samen zwarte band

Op zondag 15 juni zijn de 20-jarige Frank Kruit en 21-jarige Tim Helbers geslaagd voor de zwarte band (1e dan) judo. In Wijk bij Duurstede toonden zij hun vaardigheden aan een 3-koppige jury van de Judo Bond Nederland, die oordeelde dat het zwarte band waardig is.
Al vanaf hun jeugd zijn Frank en Tim goede judomaatjes en samen waren ze ruim twee jaar geleden al gestart met een stuk voorbereiding. Ze deden mee met de training van Kirsten, Remco, Tycho, Koen en Thomas van het nage-no-kata. Doordat ze de 5 series van dit kata al goed beheersten konden ze vorig jaar de keuze maken om ook het go-no-sen kata (overnametechnieken) te leren. Voor het eerste dan examen kan gekozen worden tussen het nage-no-kata, go-no-sen kata en katame-no-kata (grondkata). Tim en Frank besloten om examen te doen in go-no-sen.
Daarnaast liet Tim een specialisatie ashi-guruma (beenworp) zien die voortreffelijk was uitgewerkt. Frank had als specialisatie de schouderworp ippon-seoi-nage gekozen en had hier een uitstekend programma mee samengesteld. Op het examen liep dit allemaal prima, waarna nog diverse werptechnieken getoond werden op vragen van de jury. Tot slot kwam het grondwerk aan de beurt waar de beide mannen ook een goede vaardigheid lieten zien. Na een intensieve trainingsperiode werden Tim en Frank beloond met de fel begeerde zwarte band. Een mooie prestatie op een dag waar maar liefst 50% van de kandidaten gezakt was.