Judo Ryu Rijkse

Judowedstrijden Beuningen 23 maart

Op een goed georganiseerd judotoernooi in Beuningen pakken Matthijs van der Poel en Adyen de Souza een sterke eerste plaats. Ook Arne en Tessa Steemers en maken mooie partijen en worden tweede. De prima gevechten die Esmé Scherrenberg en Jaimy Stevens leveren brengen hen naar een verdiende derde plaats. Thimon van Gestel verliest net tegen een ervaren zwarte bander om de derde plaats, maar laat een sterke indruk achter.
De meisjes en dames waren als eerste al om 9.00 uur aan de beurt. Voor de 15-jarige Mathilde Poos was het een zware strijd omdat zij als gele bander tegen o.a. een zwarte bander stond. Met een uitstekende inzet vocht ze echter voor wat ze waard is. Lange tijd hield ze in haar tweede partij de stand zelfs gelijk. Petje af voor haar de goede mentaliteit die zij toont.
 
Josefien Poos en Claudia van de Berg leken hun kruit een dag eerder te hebben verschoten. Het liep niet lekker en allebei moesten ze na 2 partijen het veld ruimen.
Esmé Scherrenberg begon goed met worp en houdgreep. Daarna kwam een lastige tegenstandster en verdween Esmé naar de verliezersronde. Hier was het overduidelijk dat zij de beste was en mocht ze door om de derde plaats. In deze strijd kwam ze op forse achterstand. Met een ijzeren wil viel ze echter nog een keer vol aan en won met ippon.
Tessa Steemers zat met z’n drieën in haar poule. Een van hen was te sterk, maar tegen de ander wist Tessa twee keer een sterke partij te maken met diverse scores.
Rowen Soetowidjojo begon sterk met een goede pakking en nam het initiatief. Helaas hield hij dit niet vol en belandde na een waza ari tegen in een ijzeren houdgreep waar hij zich niet meer aan kon ontworstelen. In zijn tweede wedstrijd liet hij zich niet zo verrassen en bracht zijn tegenstander naar de grond, waarna borstcontrole een stevige houdgreep opleverde. Zijn derde wedstrijd leek een kopie van de tweede, naar de grond met koshi guruma en borstcontrole. In zijn laatste wedstrijd bleek een vervelende shido straf voor aan de rand van de mat judoën beslissend want beide judoka’s hadden een yuko gescoord.
Joep van Klaveren begon het toernooi vol goede moed na zijn toernooioverwinning van de dag ervoor. Helaas kon hij zijn zege reeks niet voortzetten ondanks een uitstekende inzet. Twee keer verlies na hard werken betekenden einde toernooi.
Matthijs van der Poel kende een uitstekend toernooi. Nadat een verwurging was gelukt stoomde hij richting finale na twee gewonnen partijen. Hierin trof hij een tegenstander die hem bij het districtskampioenschap nog dwars zat. dit keer liet Matthijs zien uit welk hout hij is gesneden en na een houdgreep was de enorme beker voor de eerste plaats voor hem
Adyen de Souza werd tot de finale niet echt getest. Met speels gemak besliste hij al zijn partijen voortijdig met ippon. In de finale trof ook hij een bekende tegenstander en moest hij vol aan de bak. Twee prachtige overnames leverden twee keer waza-ari op en dus ippon. Ook voor hem een enorme beker.
Jaimy Stevens had ook een prima toernooi. Doordat het hier een eliminatie systeem trof moest hij na verlies in de halve finale in totaal maar liefst 5 partijen afwerken om derde te kunnen worden. Tot zijn grote plezier wist hij al zijn gewonnen wedstrijden met ippon te beslissen en een beker voorde derde plek was zijn beloning.
Robbe Stout had er zin in. Hij wist dat dit een zwaar toernooi was, maar dat kon hem niet deren. In dit sterke veld komt hij nog wat ervaring tekort, maar hij bleef ervoor gaan. Twee keer verlies betekende echter een voortijdig einde.
Tot slot waren het Arne Steemers en Thimon van Gestel die nog in actie kwamen. Arne was weer eens goed op dreef. Met een goede concentratie en inzet startte hij met winst in de goldon score. Met o.a. een armklem pakte hij nog 2 ippon-winsten. Helaas ook een verlies en dus werd de laatste partij bepalend. Op de rand van de tijd wist hij yugho te scoren.
Thimon van Gestel heeft duidelijk aan zijn opdracht gewerkt op de trainingen. Met een sterke pakking won hij zonder probleem zijn eerste partij. Na een goede strijd belandt Thimon in de verliezersronde waar hij met een mooie armklem scoort. In de strijd om de derde plaats staat hij ijzersterk te judoën en weet hij de ervaren tegenstander flink in het nauw te drijven. Uiteindelijk overwint toch de ervaring, maar een bijzonder verdienstelijke vierde plaats voor Thimon.