Judo Ryu Rijkse

Mierlo Internationaal judo toernooi 9 en 10 mei

Mierlo zaterdag 9 en zondag 10 mei Internationaal judotoernooi
Op zaterdag 9 mei bijt Femke Hooijsma het spits af op het 20e Houvast Judoternooi in Mierlo. Net over de grens voor het eerst in -40kg categorie in een zware poule met en 12 sterke internationale tegenstandsters. Ze wint haar eerste partij met een mooie heupworp gevolgd door een houdgreep. In de tweede zwaar bevochten partij eindigt ze na een houdgreep met verlies. De derde partij gaat lang gelijk op, maar deze weet ze uiteindelijk na een lage beenworp gevolgd door een houdgreep te winnen van haar Belgische tegenstandster. In de strijd om de 3e plaats moet ze haar meerdere erkennen in haar Britse opponent. Nette 4e Plaats voor Femke met mooi judo, een goede inzet en veel sportief plezier!
Rowen Soetowidjojo werd helaas na een paar partijen al uitgeschakeld. Hij verliet het wedstrijdtoneel lachend, maar met een dikke lip.
Mathijs van der Poel liet goed staand werk zien. Hij had erg veel controle met de hand in de nek van zijn tegenstander en wist hier menigmaal mee te scoren. Ook op de grond scoorde hij een paar keer met een ijzersterke houdgreep. Na een paar goede winstpartijen kwam hij toch in de herkansingsronde. Hier vochten hij echter door tot een knappe 3e plaats.
Diemas moest in de eerste ronde direct tegen de kersverse kampioen. Deze helft van een tweeling is hij al veel vaker tegengekomen. Het lukte hem niet goed om met links door te komen en na een fel gevecht sloeg de vermoeidheid toe waarna verlies niet meer was te voorkomen de partij eindigde in ippon in het grondgevecht. Zijn tweede wedstrijd begon hij wederom agressief en nu kon hij wel goed met links doorkomen omdat hij na aanwijzing van de TJU-coach zijn kumi kata wat anders aanpakte. Twee keer waza ari betekende ippon. Derde wedstrijd was een zware. Zijn tegenstander scoorde een yuko met een ko-uchi wat hij bleef proberen. Met nog maar weinig tijd op de klok probeerde hij weer een ko-uchi maar Diemas wist deze nu knap te pareren en over te nemen met een o-uchi, waardoor de partij met waza ari zijn kant opging. Zijn vierde wedstrijd was een relatief makkelijke, een snelle mooie ippon bracht hem in een volgende ronde waarin de andere helft van de tweeling hem opwachtte. Deze tegenstander was wat te sterk waarna twee keer waza ari uitschakeling betekende. In een veld van 32 deelnemers een prima prestatie.
Jaimy Stevens kwam net als Diemas uit in de sterk bezette klasse -55 kg omdat hij 3 ons te zwaar was. Na 3 maanden geen wedstrijden te hebben gedaan vanwege een slepende elleboogblessure stond dit toernooi in het teken van opbouw. Waar Diemas alleen Nederlandse tegenstanders tegenkwam, trof Jaimy alleen buitenlanders. Zijn eerste wedstrijd tegen een Bosniër betekende verlies na twee keer waza ari. Zijn volgende tegenstander uit Engeland verliep qua judo veel beter, yuko en waza ari winst maar helaas speelde de elleboog weer op. Na een bezoek aan de EHBO wilde Jaimy toch proberen om zijn volgende wedstrijd tegen weer een tegenstander uit Bosnië Herzegovina te verslaan. Helaas stond zijn arm het niet toe waarna hij teleurgesteld de strijd moest staken.
Justin van Veen kwam eveneens uit in de klasse -55kg. Hij moest erg lang wachten namelijk 18 wedstrijden omdat hij in de eerste ronde was vrijgeloot. Gelukkig was Justin meteen wakker en stond in zijn partij alert te judoën tegen een tegenstander met meer ervaring; Een ijzersterke judoka, de
huidige nr3 van België. Het lukte in deze eerste partij bijna om op de grond tot scoren te komen, maar verlies was onvermijdbaar. In de herkansing liet hij weer zien dat het niet makkelijk is om hem te werpen. Met zijn vechtlust kwam hij uit de meest onmogelijke houdgreep door met ebi het been van de tegenstander vast te pakken. De veel ervarener tegenstander won de partij, maar Justin heeft wel laten zien van zich af te kunnen bijten
Op zondagochtend gingen de meisjes/dames Esmé Scherrrenberg, Josefien Poos, Tessa Steemers en Yentel Rison aan het werk in Mierlo.
Esmé startte als eerste met slechts 1 ons te zwaar voor de haar gebruikelijke klasse tot 44kg. Maar ze kwam meteen goed in actie. De druk voor haar Engelse opponent was hoog en een score van haar kant was te verwachten. Helaas verdween het vertrouwen van Esmé met het uitblijven van een punt en gaf ze te veel ruimte weg; Een sankaku was niet meer te voorkomen. De volgende 3 ronden was het Esmé die tot scoren kwam. Een heupworp met een ijzersterke houdgreep er achteraan leverden haar 3 ippons. In de 5e ronde was de strijd te lastig en strandde ze op een zeer verdienstelijke 7e plaats in een veld van 20 deelnemers in de klasse tot 48kg.
Josefien zat met 11 deelnemers eveneens in een veld met ervaren judoka’s. In de 1e partij betekende een heupworp en houdgreep na ongeveer 1 minuut einde partij. Ook in de herkansing kwam Josefien op achterstand door en heupworp onvoldoende te blokkeren. Daarna trok ze de partij echter steeds meer naar zich toe. Goede acties en prima verdediging kregen steeds meer de overhand, maar waren onvoldoende om de achterstand weg te werken in de klasse tot 57kg.
Tessa zat in een samengevoegde poule van -40, -44 en -48kg. Met 2 verlies- en 2 winstpartijen pakte ze een prima 3e plaats. In haar 1e partij was loslaten van de pakking de oorzaak van verlies, maar in de volgende 2 partijen was het Tessa die veel druk zette en tot scoren kwam met een heupworp en houdgreep. Ook de laatste partij leek de goede kant op te gaan, maar een houdgreep gooide roet in het eten.
Yentel won in haar klasse tot 63kg vier van de vijf partijen met groot overwicht. Mooi gevarieerd en bewegelijk judo leverden haar scores met een tillende heupworp, achterwaartse offerworp en schouderworp. Vooral deze laatste leverde spetterende worpen doordat Yentel haar tegenstandsters helemaal over zich heen wist te sturen. In de 2e ronde trof ze een lastige tegenstander en een scheidsrechter die haar onterecht 3 keer een straf gaf. Heel jammer want hierdoor moest ze veder in de herkansing. Het hoogst haalbare resultaat sleepte ze er echter keurig uit: een verdiende 3e plaats.
IMG_1707 IMG_1706 IMG_1708 IMG_1710