Judo Ryu Rijkse

Mooie resultaten op de Open Brabantse Kampioenschappen in Wouw

Afgelopen zondag waren er voor enkele judoka’s van Ryu Rijkse via Top Judo Utrecht wedstrijden in Wouw in plaats van in Houten.
In tegenstelling tot Houten was de organisatie in Wouw slecht. Het begon al bij binnenkomst met een lange voor de kassa en vervolgens weer voor de deelnemers en coachkaarten. Uiteindelijk begon het toernooi toch redelijk op tijd met slechts 1 poule per mat. Dit was wel heel prettig, maar al snel bleek dat er dus een grote groep judoka’s uren moest wachten voordat ze aan de beurt waren.
De 14-jarige Arne Steemers mocht als eerste direct aan de slag in zijn nieuw leeftijdsklasse tot 18 jaar. De eerste partij was echter geen enkel probleem. Met overtuigende scores haalde hij uiteindelijk de ippon-overwinning binnen. Daarna mocht hij tegen een tegenstander uit Goes waar hij eind vorig jaar nog twee keer van verloren had. De strijd ging een tijd lang gelijk op alhoewel Arne de beste kansen wist te creëren. In de slotfase van de partij plaatste Arne zijn aanval precies op het goede moment en scoorde een prachtige ippon. De klasse tot 46kg bestond uit 8 deelnemers, maar wel was het veld op volle sterkte. Na de tweede partij trof hij een judoka van sportschool Chris de Korte die al een keer kampioen en 3e was geweest op het NK tot 15 jaar. Lange tijd was er van beide zijden geen score en was Arne sterk aan het werk. In de slotfase kwam Arne toch nog in een armklem en zo werd het een mooie tweede plaats.
Vlot na haar weging kon Yentel Rison aan de slag in een poule van 5 deelnemers. In haar eerste partij werd al duidelijk dat ze over een goed vorm beschikt. Met een variatie aan technieken wist ze de ippon af te dwingen. Een prachtige beenveeg werd niet gehonoreerd, maar met de houdgreep en later nog weer een heupworp was er geen enkele twijfel. In de volgende partij trof ze de lastigste tegenstander van Kenamju. Deze bleef de sterke armbeweging van Yentel afhouden en stapte hiertoe ook enkele keren buiten de mat. Toen dit eindelijk afgestraft leek te gaan worden kreeg Yentel volledig onterecht ook een shido. Vervolgens werd Yentel op de rand van de mat 1 keer overgenomen, waardoor ze op yugho-achterstand kwam. Gelukkig werd eindelijk het naar beneden trekken gestraft en zo was bij het eindsignaal de partij gelijk. In de golden score liet Yentel er geen twijfel meer over bestaan en scoorde ze met een linkse uchi-mata een waza-ari.  Tegen de volgende bruine bander van sportschool Slingerland was er een groot overwicht van Yentel’s zijde. Met twee keer een mooie o-soto-gari werden de nodige punten al binnen gehengeld. Een stevige houdgreep maakte het geheel tot een ippon. Ook in de laatste partij was Yentel duidelijk de sterkste. Na goed staande judo was het ook hier een houdgreep waar de ippon mee werd binnengesleept. Een mooie en verdiende eerste plaats voor Yentel.
[nggallery id=74]
Jamiy Stevens moest overgeschreven naar een hogere gewichtsklasse en had het hierdoor ook zwaar. Daarbij ook nog in zijn nieuwe leeftijdsklasse tot 15 jaar en een veld van 12 deelnemers. In de eerste partij belandde Jaimy al erg snel in een beenveeg en kwam hij in de verliezersronde. Hier stond Jaimy technisch prima te judoën. Hij creëerde zelf een paar goede kansen, maar miste de felheid om werkelijk te scoren. Uiteindelijk nam zijn tegenstander de aanval over met tani-otoshi waardoor het toernooi ten einde was voor Jaimy.
Vooral Hidde Tuinman (bijna 10 jaar) en zijn familie werden flink op de proef gesteld door pas om half drie te starten met de eerste partij terwijl de weging om half 12 gesloten was. Met de nodige zenuwen in zijn lijf startte Hidde zijn eerste partij met twee prachtige worpen. Met ippon ging hij de mat af. In de volgende ronde was overduidelijk dat Hidde met zijn gewicht net boven de 34kg nog wel erg licht was in de klasse tot 38kg. Ondanks prachtige aanvallen bleef de score uit. Zijn opponent bleek ook over goede judokwaliteiten te beschikken en zo belandde Hidde in een beenveeg. Teleurgesteld ging Hidde de mat af en enige peptalk was nodig om hem weer klaar te maken voor de volgende strijd. Maar dit deed hij weer prima. Met een mooie heupworp scoorde Hidde yugho (had best een ippon kunnen zijn). Maar doordat Hidde doorgerold werd naar een houdgreep kwam de score op het bord bij de tegenstander. Hidde kwam snel uit de houdgreep, maar ondank appelleren van mij werd de stand niet gewijzigd. Aan het einde nog eenmaal een poging om de scheidsrechter duidelijk te maken dat het toch echt niet klopte en toen werd de stand na overleg toch rechtgetrokken. In de volgende partij was het gewichtsverschil ook weer erg duidelijk, maar hield Hidde goed stand. Met de vlaggetje werd de winst echter aan zijn tegenstander gegeven en dus was het toernooi over voor Hidde. Een mooie ervaring in een veld van 14 deelnemers.
Na het vroege vertrek van 7 uur was deze coach vermoeid maar tevreden om half 6 weer thuis.
Irma