Judo Ryu Rijkse

Open Capelse Judokampioenschappen in Capelle a/d IJssel zaterdag 29 maart 2014

Op een mooie zonnige zaterdag bijten Esmee Scherrenberg en Femke Hooijsma het spits af op de Open Capelse Judokampioenschappen in Capelle a/d IJssel.
Esmee laat er geen twijfel over bestaan: met een hele mooie O-Uchi-Gari wint ze de eerste partij na slechts enkele seconden! Ook in de andere twee partijen treft ze prima tegenstanders maar met goed en stabiel judo weet Esmee ook deze twee partijen naar zich toe te trekken. Drie keer winst en een verdiende eerste plaats!
Femke zit in een poule met 14 judoka’s en moet flink aan de bak. Met de nodige inzet en vechtlust weet ze haar tweede partij na een taai gevecht met een houdgreep te winnen maar verliest de andere twee andere partijen van de meer ervaren groene- banders. Ze heeft met een goede inzet de nodige partij geboden en weer ervaring opgedaan in een sterk veld!
Hidde Tuinman had er zin in: In de leeftijdsklasse tot 12 jaar en gewicht tot 42kg. Na de eerste drie ronden vlot af te rekenen met zijn tegenstanders, trof hij in de finale een oude rivaal. Met een arsenaal waaronder een prachtige beenveeg aan technieken beslechtte hij ook deze ronde met ippon: Eerste plaats.
Diemas van der Horst startte in voorrondepoule van in totaal 28 deelnemers in de -42kg voor judoka’s tot 15 jaar.  In zijn eerste wedstrijd liet hij het initiatief teveel aan zijn tegenstander waardoor deze verloren ging. Qua felheid maakte hij dit goed in zijn tweede wedstrijd. Zijn tegenstander kwam er niet goed aan te pas waarna de winst binnen was. In zijn laatste wedstrijd betekende twee keer waza-ari ippon verlies waardoor Diemas niet geplaatst was voor de volgende ronde.
Jaimy Stevens kwam in een andere voorrondepoule uit van de -42kg. Na een spetterende ippon na 3 seconden volgde een mooie overwinning op houdgreep. In de finale van deze poule had hij het overwicht maar liep tegen een verwurging aan. Hierdoor was hij wel geplaatst voor de vervolgpoule in de verliezersronde. In deze ronde liep hij tegen een paar shido straffen aan terwijl zijn tegenstander ook afhield maar daarvoor minder werd bestraft. Dit betekende einde toernooi.
Matthijs van der Poel had dit keer geen gelukkig toernooi. Sterke tegenstanders en te weinig initiatief nekten hem in zijn eerste twee partijen. Dit betekende voor hem een ongebruikelijk maar voortijdig einde van het toernooi.
Bonno Verschuure kwam na een vrijloting direct uit tegen clubgenoot Arne Steemers in de klasse tot 55kg. Bonno ging er prima in en bleef aanvallend werken. De ervaring van Arne zegevierde uiteindelijk waarna Bonno naar de herkansingsronde ging. Ook hier trof hij een meer ervaren judoka van Top Judo Utrecht en kwam in een o-uchi-gari. Einde toernooi, maar weer een bouwsteentje voor de toekomst.
Arne Steemers was in al zijn partijen sterk met zijn pakking. Gecontroleerd en geconcentreerd aan het werk pakte hij drie keer winst. In de finale was het een stuk lastiger met een bekende sterke rivaal. Ondanks een goede start verloor Arne met een armklem en bereikte hiermee een mooie tweede plaats uit een veld van 13 deelnemers.
Joep van Klaveren had het zwaar in zijn klasse. Ondanks een verwoede strijd ging hij er met te veel straffen en twee verliespartijen uit.
Adyen de Souza beleeft een goede periode. Ook in Capelle aan de IJssel startte hij goed met twee keer ippon. In de derde ronde was een bekende tegenstander te sterk. In de herkansing pakte Adyen de strijd weer prima op en wist weer twee partijen op zijn naam te zetten. Met een prachtige beenveeg bereikte hij de strijd om brons. Hier had Adyen echter de energie niet meer om er vol voor te gaan. Net geen derde was wel heel jammer, maar toch een goede prestatie met 27 deelnemers in zijn klasse.
In dezelfde klasse trad Robbe Stout aan. Na een vreemd verloop van zijn eerste partij wist Robbe de tweede partij goed te beheersen. Met een paar mooie scores pakte hij winst en mocht naar de volgende ronde. Hier kwam hij toch weer tekort en was het toernooi over voor hem.