Judo Ryu Rijkse

Open Nijmeegse Kampioenschappen 14 oktober 2017

Terwijl sommige Judo Ryu Rijkse judoka’s afreisden naar Drenthe, waren er drie jongens naar een prachtige locatie in Nijmegen, om hier aan een groot toernooi mee te doen in de leeftijdsklasse tot 18 jaar. In een mooie nieuwe sporthal was er een zeer strak georganiseerd toernooi met alle wedstrijden netjes op tijd.

 

Diemas van der Horst (16 jaar) was als enige in Nijmegen om Ryu Rijkse te vertegenwoordigen in zijn klasse tot 60kg. Helaas was het na twee partijen judo al gedaan. De eerste partij ging mooi gelijk op maar na een grondgevecht en aanvankelijk een osae-komi/houdgreep kon de tegenstander een arm klem zetten, waardoor Diemas moest aftikken. Ook in de tweede partij kwam Diemas niet uit de osae-komi en verloor de partij.

 

Robbe Stout en Max van Burgel (beide 15 jaar) moesten beide in dezelfde klasse (-73kg) aantreden maar gelukkig niet tegen elkaar. Robbe verloor de eerste partij op osae-komi, mede doordat hij een opofferingstechniek gebruikte die niet helemaal uitpakte zoals gepland. De tweede partij was de omgekeerde situatie, en Robbe was letterlijk de bovenliggende partij en wint met Ippon. De derde partij leek veel op de eerste en mede door een gebrek aan scherpte (volgens Robbe) wederom een osae-komi tegen. Dus twee partijen verloren en uitgeschakeld.

 

Max begon aanvankelijk zeer sterk met agressief judo en twee maal o-goshi en dus twee waza-ari voor maar helaas nagelaten de partij uit te judoën en verliest met ippon tegen door een mooie tani-otoshi van de tegenstander. In de tweede partij komt Max wederom sterk op de mat en beslist de partij binnen een minuut met in eerste instantie een uchi-mata die door de tegenstander wordt geblokt maar door een snelle reactie weet Max de worp om te zetten in een ko-uchi-gari en maakt Ippon. De derde partij is zwaar en gaat redelijk gelijk op waarbij Max verschillende technieken inzet om te winnen maar uiteindelijk met een van zijn favoriete technieken – sankaku – de partij weet te beslissen. De vierde partij komt eigenlijk net iets te snel en mede door de vermoeidheid verliest Max die partij snel door een mooie beenworp van de tegenstander.