Judo Ryu Rijkse

Pot van Olen in Belgie

1e Yentel Rison en Esmeé Scherrenberg

2e Josefien Poos

3e Femke Hooijsma

 

Via Top Judo Utrecht waren er in het weekend van 29 en 30 september vier dames in het mattenveld van Olen. De dames weten heel knap allemaal het podium te bereiken op dit zware toernooi.

 

Femke Hooijsma (-15/-57 kg) treft op zaterdag een poule van 15 gedreven judoka’s. Na een deels gelukte tomoe-nage kantelt ze in de eerste partij haar felle tegenstandster, bevrijdt haar been en maakt een houdgreep. In de 2e partij treft ze een judoka van Topsport Groningen en de latere 2e-plaats winnaar. Femke verliest met een houdgreep, maar is gedreven om de eindronde te behalen en scoort in de 3e partij vanuit een goede kumi-kata door een flitsende overname. Met een sterke beenworp rond ze de partij af. In de 4e partij treft ze een inmiddels oude rivaal uit Friesland (uiteindelijke 1e-plaats). Ze komt niet in haar spel en verliest met 2x een wazari. Dan volgt de spannende strijd om brons tegen een tegenstandster met een goede uchi-mata. Femke domineert en pareert enkele aanvallen goed. Na een snelle overname (geen score) weet ze met sterk grondwerk en een (zenuwslopende) houdgreep de partij te controleren en pakt de winst. Een zwaar bevochten 3e plaats!

 

Toch wel zenuwachtig afgereisd naar Olen en zeker toen de loting zichtbaar was (1e pot tegen Jilke Ripping) werden die zenuwen bij Esmé Scherrenberg toch wel wat erger. Het was een pittige eerste partij die eigenlijk meteen de zwaarst was van het hele toernooi. Gelukkig op de mat was Esmé weer helemaal in haar element, en scoorde 2 waza-ari’s tegen deze judoka. De volgende partij was tegen een goede bekende Nadia Swinkels. Deze werd vrij snel gewonnen met een zeer mooie morote-seoi-nage op 2 knieën. Hier heeft Esmé de laatste tijd flink op geoefend dus super trots dat deze goed lukte. De finale was tegen een voor Esmé onbekende judoka en deze werd wederom met volle overtuiging gewonnen met een overname. Esmé liet zeer gevarieerd judo zien op een (tegen de verwachting in) goed georganiseerd toernooi. Mooie prestatie na 4 maanden afwezigheid van de wedstrijdmat.

Met de pot van Olen was het ook voor Josefien direct een pittige start het seizoen. Tijdens de eerste partij blokkeert Josefien haar tegenstander goed en is ze sterk in het grondwerk, maar komt helaas niet tot scoren. Uiteindelijk bepaalt een offerworp van haar tegenstandster de uitslag. In de volgende partij weet Josefien al snel ippon te scoren met een mooie beenworp waarbij de tegenstandster vol op haar rug gaat. Tijdens de derde partij dwingt Josefien haar opponent op de grond, kantelt haar naar een houdgreep en rondt het geheel af met een verwurging. Een knappe 2e plaats is her resultaat in de klasse boven 70kg (-18 jaar)

 

Ook Yentel Rison is goed van de partij. Ze weet te overtuigen in haar gewichtsklasse tot 63kg (onder 21 jaar) en wint al haar partijen. Met recht een eerste plaats.