Judo Ryu Rijkse

Prijzen op Flevoland toernooi in Lelystad

1e plaats: Yentel Rison, Hidde Tuinman, Matthijs van der Poel
2e plaats: Jaimy Stevens
3e plaats: Adyen de Souza
Via Top Judo Utrecht kwamen er vijf judoka’s van Judo Ryu Rijkse op paaszaterdag in actie op het Open Flevoland Kampioenschap.
In de ochtend was het de 15-jarige Yentel Rison die met flink wat internationale stages achter de rug, de wedstrijdmat betrad. Haar trainingsinspanningen werden beloond. Lekker rechtop judoënd en geconcentreerd wist Yentel maar liefst vijf partijen te winnen. Twee partijen werden afgerond met een houdgreep. Net als in Ede werd gescoord met een uchi-mate en in één partij scoorde ze twee keer een waza-ari. Ook een recent geoefende grondtechniek werd met succes uitgevoerd. Een mooie eerste plaats was het resultaat.
Adyen de Souza begon zijn toernooi met geduldig judo. Hij kwam uit in een veld van 17 deelnemers. Met een mooie morote nage besliste hij deze. In zijn tweede wedstrijd kwam hij een bekende tegenstander tegen en moest vol aan de bak. Een mooi gescoorde yuko bracht de beslissing. In zijn derde wedstrijd tegen de latere winnaar ging de strijd volledig gelijk op, maar een ongelukkige yuko verwees Adyen tot zijn teleurstelling naar de prijs om de derde plek waar hij zijn oude rivaal wederom tegenkwam. Deze zon op wraak en scoorde een yuko. Gelukkig kon Adyen hier ook een yuko score tegenover zetten. Een shido voor zijn tegenstander was doorslaggevend waardoor Adyen met een tevreden glimlach zijn bronzen prijs kon ophalen.
Matthijs van der Poel was ingedeeld in een grote poule van in totaal 11 deelnemers waarvan de nummers 1 en 2 zich konden plaatsen voor de halve finale. Hij begon voortvarend, proberend zijn lengte uit te buiten met een uchi mata of harai goshi. Dit leverde hem de volle winst op in wedstrijd 1. In wedstrijd twee kwam hij clubgenoot Jaimy Stevens tegen. In een grondgevecht lukte een sankaku waardoor Jaimy moest aftikken. In wedstrijd 3 scoorde hij eerst een yuko met een uchi mata en daarna een houdgreep. In wedstrijd 4 leverde een goed uitgevoerd grondgevecht een houdgreep op. Wedstrijd 5 was een pittige, nadat beide tegenstanders een yuko hadden gescoord moesten ze beiden lang doorgaan in de golden score. Deze ging uiteindelijk naar Matthijs.  De eerste plaats in de poule bracht hem naar de halve finale. Deze wist hij vrij eenvoudig te beslissen waarna in de finale wederom Jaimy op hem wachtte. Hierin had Matthijs voortdurend een licht overwicht maar kreeg bijna hansoku-make (diskwalificatie) voor “grabbing” (vastpakken broek). De wedstrijd werd naar een golden score getild, waarin vermoeidheid een rol ging spelen. Maar Matthijs wist een houdgreep te forceren waardoor hij een gouden medaille kon ophalen.
Jaimy Stevens bleek bij de weging 3 ons te zwaar waardoor hij ipv om 10.00 uur moest wachten tot 15.00 uur. Omdat hij een gewichtsklasse hoger moest judoën, maakte hij zich niet al te veel illusies.  Maar van al zijn 5 wedstrijden in de poule ging slechts de wedstrijd tegen Matthijs verloren. Als nummer twee van de poule moest hij aantreden tegen de winnaar van de andere poule. Twee keer waza-ari na een morote- seoi-nage en dus ippon winst betekende zelfs een finaleplaats. Van te voren hadden Matthijs en Jaimy het erover om elkaar in de finale dan maar weer tegen te komen, wat tot genoegen van de coaches ook lukte. Bijzonder tevreden na een knappe prestatie in deze zware klasse, stond hij op het podium met zilver.
Hidde Tuinman is de laatste tijd goed op dreef. Met zijn gevarieerde judo weet hij diverse overwinningen te behalen en ht publiek te boeien. Zo ook weer in Lelystad. Hij moest hier goed aan de bak.  In de voorrondes was het hard werken, maar Hidde won al zijn partijen heel knap met ippon en één wazari. In de kruisfinales trok hij ook de winst naar zich toe.  Het leverde hem een verdiende eerste plaats op.