Judo Ryu Rijkse

Wijk bij Duurstede – 10 februari 2019

1e plaats Jayden Hoogeveen

3e plaats Christian Shalkovskiy

 

Afgelopen zondag om 07.45 uur ging de weging van het Wijks Open van start voor onze jongere judoka’s. Jens van Batenburg, Thijs Swart en Ties van Zantwijk vertegenwoordigden onze club bij de jongens -10 jaar. Na een flinke en gezellige  warming up om een beetje over de zenuwen te komen, waren ze klaar voor hun 3 wedstrijdjes.

 

Jens begon al zijn partijen met groot enthousiasme en veel energie. De rust om eerst zijn tegenstander goed vast te pakken was er echter nog niet helemaal en dat leidde tot snelle winstpartijen voor zijn tegenstanders. Mooi leerpunt voor zijn volgende toernooi! Thijs had wel de rust voor een mooie pakking en kon daarmee goede technieken laten zien, maar begon de dag wat voorzichtig. In de laatste partij lukte het hem echter om met meer energie op de mat te staan en goed aan te vallen. Na een snelle waza-ari score lukt het hem, als een volleerd judoka, keurig verdedigend zijn partij uit te judoën. Ties begon ook wat voorzichtig aan een van zijn eerste toernooien.  Zijn tegenstanders kwamen met wat meer bravoure de mat op waar Ties wel even aan moest wennen. In zijn derde partij lukte het hem op te laten zien wat hij al aan judotechnieken in huis had, maar verloor desondanks toch ook die partij.  Alle drie weer een ervaring rijker!

 

Als enige meisje in de -12 van onze club stond ook Esra de Boer in dit vroege blok op de mat. In een poultje met een paar oudere, laatstejaars -12 als tegenstanders heeft ze een flinke fysieke strijd geleverd.  Haar eerste partij was van goed niveau: beide judoka’s zetten mooie aanvallen en krachtige verdedigingen in. Waar wij als ‘’geheel onpartijdig coaches’’ een mooi score voor Esra zagen, besloot de scheidsrechter echter toch aan het einde van de partij dat haar tegenstander net in het voordeel was.  De andere partijen heeft Esra nog wel hard gewerkt, maar lukte het haar na een flinke klap op haar hoofd niet meer om tot een score te komen.  Tevreden over zichzelf over het harde werken sloot zij de dag af met een vierde plaats.

 

Timo Swart en Jayden Hoogeveen kwamen in het tweede blok op de mat. Timo stond was wisselvallig te judoën, maar was vrij van zenuwen en hij bleef tot aan de laatste seconde van zijn partijen hard werken.  Met een mooie offerworp waar de laatste tijd veel op getraind is, wist hij twee keer mooi te scoren. Met een robuuste  schouderworp lanceerde Timo zijn tegenstanders zo hard dat deze doorrolde naar de andere zij. Net geen vol punt (ippon) voor Timo in de laatste seconden van de partij, waardoor hij met 2 winstpartijen met een vierde plaats net buiten het podium kwam.

 

Jayden was als laatstejaars -12 vanochtend weer volledig in zijn element en liet wederom zien wie de nummer 1 van de poule zou worden. Met 4 vlotte winstpartijen waarbij kenmerkend was dat hij kalm en met technische mooie (offer)worpen stond te judoën. Wanneer zijn grondwerk nog verder vooruit gaat, wordt het nog makkelijker om ook hier tot scoren te komen!

 

De twee jongens in de -15 -Christian Shalkovskiy en Ruben de Boer- zaten ondanks het zelfde gewicht deze wedstrijd niet bij elkaar in de poule.  Door veel ziekfmeldingen had Christian een kleine poule en daarmee 3 partijen te spelen.  Bij de eerste partij was er een snelle score van de tegenstander en dit bracht Christian helaas van zijn stuk. Hierdoor lukte het hem ook niet om in de tweede partij  goed geconcentreerd te blijven en de partij naar zich toe te trekken, ondanks een mooie, snel uitgevoerde schouderworp.   Na een flinke strijd in de derde partij en een mooie waza-ari score lukte het hem de winst naar zich toe te trekken. Christian haalde hiermee toch nog een derde plaats en mooie beker. Ruben de Boer kwam uit in een poule met 6 judoka’s waaronder z’n ‘angstgegner’ van wie hij nog nooit heeft kunnen winnen.  De eerste twee partijen stond Ruben zeer geconcentreerd en sterk op de mat. Hij maakte mooie scores en liet zich niet verrassen.  De volgende twee partijen werden na strijd en een goede overname verloren van de uiteindelijke nummers 1 en 2. Zijn vijfde partij was dé partij van de dag voor hem. IJzersterk in een goed judo gevecht met mooie aanvallen waarbij beide judoka’s net konden wegdraaien en verwurgingen die niet strak genoeg zaten, beland Ruben vlak voor tijd in een kleine score. Hiermee geen podiumplaats, maar wel een prima toernooidag met hard werken en mooi kansen die Ruben zelf wist te creëren.